Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Găluște cu prune și sos de vanilie. Rețetă de gomboți cu prune

De cum începe sezonul prunelor rotunde, aromate și cărnoase, gospodineșe se întrec în a perpara diverse Rețete de Găluște cu prune cunoscute și sub denumirea de Gomboți cu prune. Sunt delicioase atât servite simple, cât și cu diverse sosuri, cum ar fi un clasic sos de vanilie.

Găluște cu prune și sos de vanilie

Chiar dacă necesită ceva timp până la produsul finit, merită din plin tot efortul și toată așteptare, pentru că sunt de-a dreptul delicioase și spectaculoase.

Găluște cu prune și sos de vanilie. Rețetă de gomboți cu prune - Ingrediente:


  • 1 kg prune rotunde, aromate
  • 1 kg cartofi
  • 250 g făină
  • 2 ouă
  • 200 g pesmet
  • 200 g zahăr brut sau zahăr tos
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 100 g unt
  • Pentru sosul de vanilie:
  • 4-5 gălbenușuri de ou
  • 4 linguri de zahăr
  • 1 vârf linguriță de sare
  • 500 ml lapte
  • 1 baton de vanilie burbon

Mod de preparare pentru Găluște cu prune și sos de vanilie Rețetă de Gomboți cu prune

Pentru a pregăti aluatul de gomboți, cartofii se spală, și se fierb cu coajă, în apă cu puțină sare. După ce au fiert, se curăţă de coajă și se dau pe răzătoare, sau se trec prin maşina de tocat. Se adaugă făina, sare, cele 2 ouă, coaja de lămâie, răzuită fin, vanilie, apoi se frământă bine aluatul.

Prunele se spală, li se scot sâmburii şi în locul acestora se pune puţin zahăr și, optional, scorțișoară.

Aluatul pentru găluște cu prune se întinde o foaie mai groasă. Foaia se taie în pătrate, iar în fiecare din ele se pune câte o prună. Se modelează aluatul peste prună, într-o sferă, dând astfel forma găluștelor.

Citește și: Rețeta de Găluște cu caise sau Gomboți cu caise

Găluştele cu prune se fierb circa 10 minute în apă clocotită.

Pesmetul se amestecă cu zahărul brut și rumeneşte într-o tigaie cu unt încins.

Găluştele fierte se trec prin pesmet, apoi se aşază într-o tavă şi se pudrează cu scorţişoară. Tava se introduce în cuptor, 10 minute. Găluştele se servesc calde.

Pentru prepararea sosului de vanilie, se spumează gălbenușurile cu sare și zahăr, apoi se trec pe baie de abur și se adaugă treptat lapte fierbinte.

Se fierbe sosul de vanilie până dă într-un clocot, amestecând continuu, apoi stinge focul, se adaugă vanilia burbon și se lasă la răcit.

Citește și: Rețetă perfectă de Ștrudele cu mere servite cu sos de vanilie și frișcă

Găluștele cu prune se servesc ca atare, sau cu deliciosul sos de vanilie.

Poftă bună!

Video