Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Chefi la cutite Sezonul 9

Povestea incredibilă a globetrotterului Dumitru Dan, cel care a făcut înconjurul lumii în opinci și în costum tradițional

Floriana Iacob, reporter Neatza cu Răzvan și Dani, în direct, de la Muzeul Sportului din București, a aflat de la Valentina Maliia, muzeograf, poveștile nespuse ale sportului românesc.

Floriana Iacob, reporter Neatza cu Răzvan și Dani, în direct, de la Muzeul Sportului din București, a aflat de la Valentina Mălîia, muzeograf, poveștile nespuse ale sportului românesc.

Unul dintre muzeele inedite ce pot fi vizitate în București este Muzeul Sportului. Aici se află sute de trofee și medalii obținute de sportivii români. Muzeograful Valentina Mălîia ne-a vorbit despre Dumitru Dan, cel care a intrat în istorie ca primul globetrotter român, în 1985.

Povestea lui a început în 1908, când un club de turism din Franța a lansat o provocare la care s-au înscris peste 200 de participanți, dintre care și patru români. Ideea era ca ei să parcurgă 100.000 de kilometri, la final primind un premiu de 100.000 de franci.

Pe 1 aprilie 1910, cei patru români și-au început călătoria. Dintre ei, Doar Dumitru Dan a reușit să o termine, șase ani mai târziu.

Mai multe informații, în materialul video de mai sus.