Ajutoarele de stat catre Ford, sistate. Americanii nu au respectat volumul productiei

Pana in 2012, Ford ar fi trebuit sa primeasca ajutoare de la stat in valoare totala de 143 mil. euro. Ca sa obtina acesti bani, americanii ar fi trebuit sa asambleze la Craiova 250.000 de masini pe an, nu 5.000 cat au produs pana in prezent.

Statul roman a inghetat plata aju­toa­relor financiare catre pro­du­ca­torul american de autovehicule Ford. Ast­fel, surse oficiale din cadrul Minis­terului Finantelor Publice ne-au declarat ca au stopat plata ajutoarelor de stat catre Ford, principalul mo­tiv al acestei ma­suri fiind faptul ca ame­ricanii nu si-au respectat obligatiile pri­vind volumul pro­ductiei.

Deci nu e vorba neaparat de suma investita, cat de volumul productiei. Deo­cam­­data, contrac­tul se renegociaza si ar ur­ma sa fie aprobata in Parlament noua forma a contractului dupa vacanta parlamentara", ne-au decla­rat sursele citate. Drept urmare, Ford ar putea pierde peste 125,5 mil. euro, atat cat ar mai trebui sa primeasca sub forma ajutoarelor de stat. In perioada 2008-2012 MFP avea programat sa dea companiei Ford ajutoare de stat in valoare totala de 143 mil. euro.

Dar, pana acum, compania americana a primit o sin­gu­ra transa, de 17,5 mil. euro, pentru in­ves­titiile realizate in anul 2009. Pana in anul 2012, Ford ar fi trebuit sa investeasca la Craiova 675 mil. euro pentru a primi aju­toa­rele de stat de 143 mil. euro.

Cu toate ca pro­ducatorul ame­rican se angajase sa fabrice, dupa patru ani de la preluarea efectiva a fabricii, 250.000 de masini pe an, pana acum a asamblat aproximativ 5.000 de autoutilitare usoa­re Ford Transit Connect. In anul 2007 Ford a prelu­at 72,4 din actiunile Auto­mo­bile Craiova pentru 57 de mil. euro, contractul de privatizare propriu-zis fiind semnat in 2008.

Oficialii Ford au declarat recent ca investitiile totale la fabrica din Craiova se ridica la peste jumatate de miliard de euro, facute in special in echipamente de productie. Este vorba in principal de noua linie tehnologica pentru platforma noului autoturism Ford B-Max. De altfel, o conditie impusa pentru a primi ajutoare de stat a fost tocmai de a investi in utilaje de productie noi.

Sursa: Financiarul

Parteneri
Cine este Jonathan Owens, iubitul gimnastei Simone Biles
Iubitul gimnastei Simone Biles și-a arătat sprijinul față de iubita sa printr-o postare emoționantă pe contul personal de Instagram. Gimnasta a devenit intens mediatizată după ce a luat o decizie neașteptată înainte de finalele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Simone Biles a obținut medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo la bârnă, în timp ce ginasta chineză, Guan Chenchen a obținut medalia de aur la doar 14 ani.
Catine.ro
Ultimele știri