Antena Căutare

COD RUTIER 2018. Ce pățești dacă vorbești la telefon în timp ce conduci

COD RUTIER 2018. Ce pățești dacă vorbești la telefon în timp ce conduci. Legislația în vigoare îți interzice să vorbești la telefon în timp ce conduci. Ce pățești dacă încalci legea.

COD RUTIER 2018. Ce pățești dacă vorbești la telefon în timp ce conduci
cod rutier 2018

COD RUTIER 2018. Ce pățești dacă vorbești la telefon în timp ce conduci. Legislația în vigoare îți interzice să vorbești la telefon în timp ce conduci. Ce pățești dacă încalci legea.

COD RUTIER 2018. În OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, se precizează clar: „conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul mersului, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»“.

Așadar, excepție face situația în care se folosește un dispozitiv hands-free. Însă ce riști dacă încalci legea și conduci în timp ce vorbești la telefon?

Potrivit auto-build.ro, în funcție de încadrare, pedepsele pot fi diferite. Astfel, când șoferul își folosește telefonul în timpul condusului, fără hands-free, amenda se încadrează în clasa I de sancțiuni, adică două sau trei puncte-amendă, plus două puncte de penalizare. La valoarea actuală a punctului de amendă (145 de lei), asta înseamnă că amenda pentru vorbitul la telefon în timp ce conduci fără a avea dispozitiv hands-free te poate costa între 290 și 435 de lei.

O altă prevedere stipulează că „efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activități de natură a-i distrage atenția de la conducere ori folosirea instalațiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranță a lui și a celorlalți participanți la trafic“ se pedepsește cu amendă între 580 și 725 de lei. Încadrarea cazului se va face în clasa a II-a de sancțiuni, iar asta depinde exclusiv de decizia polițistului care aplică amenda.

COD RUTIER 2018. În România, ca și în toate celelelalte țări din UE, telefonul mobil este interzis la volan. Mai mult decât atât, legislația din țări precum Franța și Spania acceptă ca dispozitiv hands-free doar pe cel al mașinii, fiind interzisă folosirea căștilor.

Schimbare SEMNIFICATIVĂ în privința înmatriculărilor în România! Ce s-a întâmplat... A căzut recordul! Cu ce viteză ULUITOARE a fost prins conducând un tânăr pe Centura București!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x