- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În funcție de greutate, mărime și performanță, mașinile au anvelope diferite. Indiferent dacă automobilele provin de la același producător, ele necesită tipuri variate de pneuri.
Pentru a alege corect anvelopele potrivite, se ține cont de indicii de viteză, cât și de capacitatea de încărcare. Aceste aspecte sunt esențiale și pentru determinarea presiunii din pneuri.
Dacă nu vrei să îți pui viața în pericol, dar nici ca mașina ta să aibă de suferit din cauza presiunii nepotrivite din pneuri, recomandat este să verifici această valoare în mod constant, mai ales când ai de parcurs un drum lung.
Iată câteva detalii care sunt folositoare oricărui șofer!
Importanța anvelopelor
Anvelopele sunt unica legătură dintre mașină și carosabil. Practic, toate manevrele efectuate la volanul unui automobil, fie că este vorba de frânare sau virare, depind de anvelope. Așadar, acestea au un rol extrem de important, iar o serie de atribuții ale mașinii depind de ele.
În primul rând, puterea mașinii. Dacă aceasta are un motor puternic, se recomandă utilizarea unui pneu cu o aderență mare, pentru a se evita ca acesta să se uzeze rapid, iar puterea să se piardă prin derapare. Viteza de rulare depinde și ea într-o mare măsură de pneuri. Dacă vrei ca autoturismul să funcționeze la capacitate maximă, asigură-te că are anvelope cu un indice de viteză corespunzător cu viteza de rulare a mașinii.
De asemenea, anvelopele sunt importante și pentru confortul celor care se deplasează cu vehiculul. Acest confort este influențat de înălțimea talonului anvelopei, cât și de rigiditatea ei.
Dacă trebuie să înlocuiești vechile pneuri cu unele noi, însă încă nu te-ai hotărât de unde să le achiziționezi, la Autohut găsești anvelope ieftine și calitative. Mașina ta trebuie să fie echipată corespunzător în orice perioadă a anului, iar Autohut îți pune la dispoziție exact ce ai nevoie.
Când și cum se verifică starea anvelopelor?
Având în vedere că anvelopele sunt esențiale pentru buna funcționare a mașinii, acestea trebuie verificate periodic. Chiar dacă ele au o rezistență mare și pot fi utilizate mai multe sezoane, nu trebuie să se facă abuz de acest lucru.
În primul rând, ele trebuie înlocuite dacă prezintă urme vizibile de degradare. În al doilea rând, ar trebui să iei în considerare numărul de kilometri parcurși. Este periculos să mergi cu pneurile uzate, pentru că îți pui viața în pericol.
În plus, schimbă cauciucurile în funcție de anotimp: iarnă sau vară. Într-adevăr, există o soluție de compromis, cele all season, dar nici acestea nu pot fi folosite la nesfârșit. Ideal este să mergi la un service auto și să ceri să ți se măsoare adâncimea profilului anvelopelor, pentru determinarea gradului de uzură. La noi în țară, adâncimea minimă este de 1,6 milimetri la cele de iarnă și 4 milimetri la cele de vară.
Ce se întâmplă dacă pneurile nu sunt umflate corespunzător
Trei factori influențează aderența unei anvelope. Mai precis, presiunea din pneuri, compoziția cauciucului și desenul benzii de rulare. Mulți șoferi nu sunt conștienți de faptul că dacă anvelopele nu sunt umflate corespunzător, manevrabilitatea mașinii poate fi afectată. Ce înseamnă acest lucru? Mai precis, în cazurile în care presiunea este scăzută pe roțile din față, apare fenomenul de subvirare. Dacă aceasta este scăzută pe roțile din spate, autoturismul va supravira.
Tot din cauza presiunii mici din pneuri, în cazul unui carosabil umed, există riscul de acvaplanare.
De asemenea, presiunea scăzută face ca pneurile să se uzeze mult mai rapid. Practic, este redusă anduranța și se poate produce chiar și o explozie, din cauza presiunii insuficiente.
Un alt aspect important este cel legat de consumul de combustibil. Mai exact, în cazul unui pneu cu o presiune scăzută – distanța de frânare crește. Astfel, consumul de combustibil crește.
Pentru a evita aceste lucruri, verifică regulat presiunea din roți. În primul rând, de fiecare dată când te urci în mașină, analizează martorii de bord. Dacă ai o mașină modernă, martorul TMPS te atenționează dacă presiunea dintr-un pneu scade cu aproximativ 25%, în raport cu valoarea normală.
Nu ezita să mergi periodic la service-urile auto. Multe accidente se produc din cauza anvelopelor, așadar acordă atenție acestui aspect și verifică-le regulat. Viața ta, cât și a celorlalte persoane care se află în mașină poate fi pusă în pericol. Cauciucurile uzate, ori cele care nu au o presiune corespunzătoare - pot duce la accidente mortale.