Antena Căutare

Hyundai Elantra, sedan de familie

Acuzati candva ca prefera doar sa copieze si sa execute replici aproximative ale unor masini europene, constructorii asiatici au trecut de ceva vreme la atac. Rezultatele s-au vazut imediat: masini cu destula originalitate, motorizari bune si, deloc in ultimul rand, mai ieftine. Ultima propunere venita dinspre Hyundai, adica dinspre un colos auto al Extremului Orient, este sedanul compact Elantra. Cu adversari in clasa precum Volkswagen Jetta, Chevrolet Cruze si Renault Fluence, asiaticul va avea insa mult de furca, in special pe piata europeana, mai conservatoare decat media mondiala.

O singura motorizare disponibila, pe benzina

Elantra se vrea si este o masina de familie, care ofera spatiu la interior cu nemiluita si confort evident in rulare. Deocamdata cu o singura motorizare disponibila in Romania, respectiv 1.6 MPI (132 CP), nu este cea mai sportiva oferta, dar are avantajele sale.

Desi pare micut, cuplul de 158 Nm s-a dovedit suficient pentru mersul prin oras, precum si pentru depasirile in extraurban, dar motorul incepe sa fie putin cam zgomotos concomitent cu urcarea in turatii. Transmisia manuala in sase trepte este insa foarte buna, cu rapoarte scurte si care compenseaza forta mai mica a propulsorului aspirat.

Interesant este faptul ca Elantra respecta destul de fidel ceea ce avanseaza in fisa tehnica privind consumul. Am inregistrat o valoare putin peste 9 litri la suta de kilometri in oras, fata de cei 8,5 din carte, in timp ce afara am scos 5,7 litri, ceea ce este si mai aproape de cei 5,2 litri oficiali pentru extraurban!

Fiind o masina de familie, tinuta de drum este orientata ca atare. Asiaticii n-au facut rabat la confort, iar suspensia absoarbe perfect obstacolele de pe carosabil. In schimbul confortului, pretul platit a constat in senzatia de „barcuta" avuta in momentul abordarii curbelor si serpentinelor de pe Valea Prahovei, cu un ruliu destul de pronuntat.

Dar, asa cum am mai spus, latura sportiva nu a facut obiectul in cazul Elantra, decat eventual la nivel de design. Versiunea oficiala este ca aspectul masinii este inspirat de operele lui Constantin Brancusi, mai exact de „Pasarea in vazduh". Nefiind un initiat in critica marelui sculptor, consemnez si le dau credit proiectantilor. Pot spune totusi ca masina arata bine, are agresivitate peste ce ii ofera „inima" de sub capota, cu linii bine conturate pe lateral, care o fac imediat remarcata.

Tehnologia este la randul ei prezenta. Capitolul sigurantei este asigurat de existenta a sase airbaguri (frontale, laterale si cortina), ESP si ABS, in timp ce la interior exista clima bi-zona, sistem audio cu conectare iPod, USB si MP3, precum si scaune incalzite in spate. Spatiile de depozitare sunt omniprezente, lucru ideal pentru o familie plecata la drum lung, in timp ce portbagajul are un volum de incarcare de 485 de litri, deschizandu-se insa doar din interior si din telecomanda. Pretul pentru Hyundai Elantra 1.6 MPI Highway este de 15.690 euro (TVA inclusa).

Fisa tehnica

Cilindree: 1.591 cmc
Putere: 132 CP/
6.300 rpm
Cuplu maxim: 158 Nm/4.850 rpm
Transmisie: manuala, sase trepte
Viteza maxima:
200 km/h
Acceleratie 0-100 km: 10,7 s
Consum: 5,6 extraurban, 8,5 urban
Volum portbagaj: 485 l
Volum rezervor: 48 l

sursa: junalul national

foto: jurnalul.ro

MINI Cooper a ajuns la 2 milioane de exemplare produse... Honda recheama aproape un milion de masini in service...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x