Printre cele mai frecvente sancțiuni aplicate de polițiștii de la Rutieră șoferilor, în trafic, se afla consumul e alcool la volan. În funcție de gradul de alcoolemie, conducătorii auto sunt sancționați fie contravențial, prin amendă și suspendarea permisului, fie penal.
Valoarea alcoolemiei este dată de cantitatea de alcool pur consumată, în grame, înmulţită cu 0,8 (densitatea alcoolului), totul împărţit la greutatea corporală a celui care a băut.
Astfel, există câțiva factori care influențează cantitatea de alcool pe care o persoană o are în sânge, dar și timpul în care alcoolul se elimină din organism.
Alcoolemia şi timpul în care această se elimină în cazul unei persoane de 70 de kilograme, dacă a consumat:
* 100 ml votcă – 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore;
* 100 ml palincă – 0,64 grame alcool pur la mie, care se elimină în 4 ore şi 10 minute;
* 100 ml lichior de 30 grade – 0,34 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore şi 10 minute;
* o bere de 500 ml – 0,20 grame alcool pur la mie, care se elimină în maxim 2 ore;
* 1 litru de vin – între 1,02 şi 1,37 grame alcool pur la mie, în funcţie de tăria vinului, care se elimină între 7 ore şi 9 ore.
Este recomandabil ca la aceste intervale de timp să se adauge 30 de minute, dacă s-a băut pe nemâncate, sau 2 ore, dacă s-a mâncat înainte pentru că acestea sunt intervalele în care concentraţia de alcool în sânge atinge valoarea maximă de la care se calculează timpul de eliminare. De precizat că aceste gramaje şi indici de mai sus devin orientative pentru cazurile în care se consumă cantităţi mai mari de alcool.
Black Friday 2018. Te ia capul! Cu ce preț se vinde o mașină pe eMag de Black Friday!... Cel mai bun truc al iernii! Cum dezaburești geamurile mașinii instant...