Antena Căutare

Masini fara secrete: Istoricul daunelor RCA, disponibil online pentru toti asiguratii

Veste buna pentru cei care doresc sa cumpere masini la mana a doua! Incepand cu data de 15 septembrie, oricine va putea afla daca o masina care are incheiata o polita de tip RCA a avut sau nu vreun accident.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis ca asiguratii sa aiba acces la informatiile privind propriul istoric de daune inscris in baza de date CEDAM incepand cu data de 15 septembrie 2012. Cum asigurarea de Raspundere Civila Auto (RCA) este obligatorie prin lege, pentru orice vehicul inmatriculat in Romania, acest lucru inseamna ca, de exemplu, daca doriti sa cumparati o masina second-hand, veti putea verifica foarte usor daca aceasta a fost implicata in evenimente rutiere.

Sigur, daca automobilul a fost proaspat importat informatiile nu vor fi disponibile. Si, de asemenea, nu se va putea sti daca masina a fost lovita de o alta, RCA-ul fiind responsabil doar de faptele celui asigurat. Pana acum, doar companiile de asigurari RCA puteau vizualiza istoricul de daune, iar publicul larg putea vedea doar daca un autovehicul are RCA la momentul interogarii, precum si numele companiei care a emis polita.

Totodata, CSA a implementat o metoda prin care societatile de asigurare au posibilitatea interogarii bazei de date CEDAM in vederea stabilirii istoricului de daunalitate pentru potentialii asigurati, prin utilizarea serviciului web aferent sistemului "bonus-malus".

Sistemul "bonus-malus" a fost introdus in Romania incepand cu 1 ianuarie 2010 pentru persoanele fizice si de la 1 ianuarie 2012, pentru firme. Acesta permite acordarea de reduceri la prima RCA proprietarilor de masini care nu au fost implicate in accidente sau o majorare a acesteia in cazul celor care au produs unul sau mai multe accidente pe parcursul anului anterior de asigurare.

BMW aduce la Paris conceptul Active Tourer... 50 de masini de epoca au facut senzatie la Brasov...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x