Există mai multe tipuri de electromotoare. Cele mai comune fac parte din două categorii: motoare electrice monofazate și motoare electrice trifazate. Mai ales la nivel industrial, cea de-a doua variantă este foarte populară, deoarece permite desfășurarea unor activități cu impact major. Iată ceea ce trebuie să știi despre rolul acestor tipuri de motoare, ce aplicații au ele și de unde pot fi achiziționate cele mai eficiente modele de pe piață!
Motoare electrice trifazate: ce componență și ce aplicații au?
Pentru o bună înțelegere a specificului acestor electromotoare, este foarte important să cunoști rolul general pe care îl are orice motor electric. Acesta funcționează prin alimentarea cu electricitate, de la o sursă stabilă și sigură. Motorul preia energia electrică și, prin intermediul componentelor sale și al unui mod de funcționare care poate alterna de la model la model, o transformă în energie mecanică.
În cazul unor motoare electrice trifazate, este vorba despre componente formate din trei piese principale: stator, rotor și scut. Cu ajutorul acestor componente, motoarele generează un câmp magnetic rotativ, ceea ce le conferă o putere extrem de ridicată. De altfel, puterea unui astfel de motor poate să ajungă până la 400 kW. Grație acestei capacități deosebite, motoarele din această categorie sunt utilizate la nivel industrial și comercial.
Un motor cu puterea de 400 kW oferă 3000 de rotații pe minut, număr foarte mare, care permite integrarea pieselor în angrenaje care presupun o forță foarte ridicată pentru a funcționa în mod corespunzător. Prin intermediul electromotoarelor trifazate, sunt puse în mișcare mecanisme industriale precum macaralele, lifturile destinate transportului de elemente cu masă mare, stivuitoare sau chiar ventilatoarele din depozite.
Diferența față de motoarele monofazate
Din punctul de vedere al răspândirii și al numărului de aplicații în care pot fi integrate, motoarele electrice trifazate concurează în principal cu cele monofazate. Acestea din urmă sunt destinate, însă, mai ales uzului casnic. Ele nu generează un nivel de energie mecanică pe care să îl poți compara cu cel garantat de un motor în trei faze. Dacă varianta trifazată propune puteri de până la 400 kW, cel monofazat nu depășește nivelul de 3 kW.
Motoarele monofazate au și două avantaje, prin comparație cu cele trifazate. Ele costă mai puțin și sunt mai ușor de întreținut. De altfel, defecțiunile sunt mult mai puțin comune în cazul celor monofazate, astfel că mentenanța necesară este la un nivel scăzut. Dar acest lucru nu este surprinzător, având în vedere și randamentul oferit de cele două alternative.
Pe AllIndustrial.ro ai acces la o gamă bogată de motoare electrice trifazate, dar și la alte variante de electromotoare, inclusiv monofazate. Ai posibilitatea de a alege exact soluțiile necesare aplicațiilor tale, în așa fel încât randamentul obținut să fie la cele mai înalte standarde!