Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Preturile la carburanti in Romania, printre cele mai mici din UE

Petrolul s-a ieftinit in ultimele luni cu 30%, dar benzina si motorina s-au scumpit in Romania cu mai bine de 12 bani pe litru. Cu toate acestea, preturile practicate in tara noastra sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeana.

La noi, un litru de benzina costa 1,27 de euro, ceea ce ne plaseaza pe locul 5 in blocul comunitar, pe aceeasi pozitie cu Luxemburg. Platim insa cu 3 eurocenti mai mult decat bulgarii.

Cea mai ieftina benzina o gasim in statiile din Polonia si Cipru. Aici, un litru de carburant costa doar 1,21 de euro.

In schimb, cea mai scumpa benzina se vinde in Grecia si Danemarca. In ambele tari, litrul de carburant costa 1,68 de euro, cu 35% mai mult fata de pretul platit de romani.

Tot in categoria tarilor cu cea mai scumpa benzina mai fac parte Franta si Italia, unde un litru costa 1,59 de euro.

Chiar daca este mai ieftina decat in alte tari, romanii nu-si permit sa cumpere prea multa benzina. Dintr-un salariu mediu de 345 de euro, putem cumpara doar 265 de litri, cu 15 litri mai putin fata de vecinii bulgari, ceea ce ne plaseaza pe ultimul loc in Uniune.

Soferii din Luxemburg o duc cel mai bine cand vine vorba de alimentarea masinilor. Pot cumpara peste 2.800 de litri de benzina dintr-un singur salariu.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages

Recomandari