Live acumXtra Night Show
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

Lovitură pentru șoferi! Radarele în mașinile de poliție neinscripționate sunt, din nou, legale

Proiectul de lege privind modificarea mai multor prevederi din Codul Rutier, potrivit cărora polițiștii vor putea să utilizeze radarele doar în cazul în care poartă uniformă şi în cazul în care folosesc o maşină care are însemnele Poliţiei, a fost întors în Parlament, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) l-a declarat parțial neconstituțional.

Proiectul de lege privind modificarea mai multor prevederi din Codul Rutier, potrivit cărora polițiștii vor putea să utilizeze radarele doar în cazul în care poartă uniformă şi în cazul în care folosesc o maşină care are însemnele Poliţiei, a fost întors în Parlament, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) l-a declarat parțial neconstituțional.

Astfel, regulile privind funcționarea și folosirea aparatelor radar de către polițiști nu se vor schimba în favoarea șoferilor. Cel puțin pentru moment!

Este vorba despre propunerea legislativă pentru modificarea art. 109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

“Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere şi care sunt poziţionate vizibil. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme, cu înscrisuri şi însemne distinctive”, se arată în propunerea legislativă.

Legea obliga poliţiştii să utilizeze radarele doar în cazul în care poartă uniformă şi în cazul în care folosesc o maşină care are însemnele poliţiei, iar dacă oamenii legii nu respectau aceste reguli, procesul-verbal întocmit devenea nul.

Legea a fost adoptată, dar a fost declarată recent parţial neconstituţională de Curtea Constituţională a României (CCR), iar în acest caz proiectul va fi retrimis în Parlament, noile reguli neputând fi aplicate.

Proiectul de lege are nevoie de încă un vot favorabil din partea Parlamentului pentru ca regulile să devină aplicabile.