Antena Căutare

Taxa auto, ilegala: Incasarile merg mai departe!

Chiar daca oficialii europeni au decis ca incasarea taxei de poluare incalca principiile de drept ale UE, autoritatile romane continua sa perceapa bani. In acest context, procesele cu statul sunt castigate fara probleme, intrucat magistratii romani sunt obligati sa tina cont de decizia Curtii Europene de Justitie.

Autoritatile romane insista insa ca taxa nu va fi desfiintata.

Taxa nu va fi desfiintata, orice poluator trebuie sa plateasca", a fost reactia ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, dupa aflarea sentintei Curtii Europene. „In decizia sa, Curtea Europeana de Justitie s-a referit la o speta din Ordonanta 50/2008 (act normativ prin care a fost infiintata taxa de poluare auto ). Noi am modificat aceasta ordonanta in decembrie 2010", a explicat Borbely pentru Adevarul.

Modificarea legislativa mentionata de ministrul Mediului a vizat, insa, numai modul de calcul si cuantumul taxei de poluare si nu principiul de aplicare si nu are nici o legatura cu decizia oficialilor europeni, potrivit carora taxa auto provoaca un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei.

In ce consta discriminarea:

La inscrierea unui autovehicul second-hand, cumparat din strainatate, posesorul este obligat sa platesca taxa de prima inmatriculare. In cazul masinilor la mana a doua cumparate din Romania, nu se plateste nimic. In opinia oficialilor europeni, taxa poate deveni legala doar daca se aplica si la tranzactiile de masini second-hand inmatriculate deja in Romania.

In acest context, foarte multi romani au castigat deja procesele intentate statului, oamenii recuperand in acest fel taxa de poluare platita.

Semnele sunt bune. Se castiga procesele peste tot in tara. Se castigau si inainte de decizia Curtii Europene de Justitie, dar acum merg mult mai bine", a adaugat Marius Coltuc", a declarat avocatul Marius Coltuc.

Guvern: Taxa auto ar putea fi modificata

Legislatia privind taxa auto ar putea fi modificata, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, in urma cu doua saptamani. O comisie de experti din mai multe ministere va analiza in ce masura s-ar impune modificarea legislatiei. Din comisie vor face parte reprezentanti ai Ministerului Mediului, Economiei, Justitiei si Transporturilor.

Declaratia a venit dupa ce, la inceputul lunii aprilie, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a anuntat ca taxa pe poluare care se aplica vehiculelor cu ocazia primei lor inmatriculari in Romania este contrara dreptului Uniunii Europene.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages

Land Rover pregateste o noua generatie de Defender... Cum devine Lexus CT200h cel mai cool hibrid din istorie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x