Antena Căutare

Băuturile care îți pot crește riscul de demență și de accident vascular cerebral. Cum pot fi prevenite problemele de sănătate

Băuturile consumate zilnic de către toți cetățenii pot avea efecte mult mai grave decât aceștia își imaginează, iar problemele apărute pot duce, de cele mai multe ori, la boli care nu mai pot fi vindecate niciodată. Care sunt băuturile toxice pentru organism și de ce își pot face apariția demența și accidentul vascular cerebral din cauza lor.

Imagine cu o radiografie a creierului unui om care se confruntă cu probleme din cauza băuturilor toxice. Galerie
O anumită categorie de băutură poate crește riscul de demență și de accident vascular cerebral. | Shutterstock

Sucurile acidulate sunt băuturile preferate de majoritatea românilor, însă nu mulți dintre ei cunosc faptul că efectele negative ale acestora se pot reflecta în timp în calitatea vieții lor. Pe lângă acestea, specialiștii au descoperit faptul că o mare parte dintre băuturile de pe piață pot provoca probleme mari de sănătate.

Consumul excesiv de băuturi bogate în zahăr, fructoză și grăsimi a fost dintotdeauna un subiect care a stârnit controverse în rândul populației, însă, în urma unor cercetări recente, acum totul este clar. Acest tip de sucuri sunt unele dintre cele mai nocive pentru organism.

Citește și: Care sunt alimentele de bază care pot înlocui zahărul fără să-i fie sesizată lipsa. Alternativele sunt chiar mai sănătoase

Băuturile care pot crește riscul de demență și de accident vascular cerebral

Studiile efectuate de-a lungul timpului de cercetători germani și coreeni confirmă faptul că băuturile care sunt bogate în zaharuri și grăsimi pot duce la probleme precum demența și accidentul vascular cerebral.

Specialiștii au observat faptul că persoanele care consumă mai des băuturi îndulcite artificial sunt mai predispuse în a se confrunta cu astfel de probleme, în timp ce alte persoane care duc un stil de viață sănătos sunt mult mai ferite de aceste boli.

În clasa de risc pentru boli grave se regăsesc băuturile carbogazoase, alcoolice sau lactate care conțin zahăr, grasimi și fructoză într-o cantitate exagerată.

Citește și: Ce se întâmplă dacă consumi prea multă fructoză. Sugestiile unui nou studiu

Aceste tipuri de băuturi sunt asociate cu demența, deoarece zahărul din compoziția lor provoacă inflamație la nivelul întregului corp, iar acest aspect reprezintă un factor relevant în condițiile neurodegenerative.

„Cei care consumă alcool în limitele recomandărilor nu sunt sfătuiți să nu mai bea doar pentru a reduce riscul de demență” menționează dr. Keun Hye Jeon, medic din Coreea de Sud. Acesta își dorește să sublinieze faptul că renunțarea la astfel de băuturi aduce, de fapt, o serie de multe alte beneficii pentru organismul uman.

Citește și: Românii sunt în topul consumatorilor de alcool. Ce loc ocupăm și câtă băutură consumăm, în medie

În cazul accidentului vascular, specialiștii au observat faptul că o persoană care consumă zilnic băuturile menționate anterior este mai predispusă de până la trei ori la un risc de AVC, decât o persoană care consumă aceleași băuturi o dată pe săptămână sau chiar mai puțin.

Prevenirea demenței și a accidentului vascular

Fie că este vorba de băuturi alcoolice sau nu, specialiștii au confirmat faptul că cele două mari probleme pot fi evitate doar prin reducerea consumului acestora.

Citește și: Băutura ieftină și foarte accesibilă care cauzează cancer de colon și moarte prematură. Majoritatea românilor o consumă

Totodată, există și alte variante prin care oamenii pot sta cât mai departe de demență și de AVC. Printre acestea se regăsesc:

  • menținerea tensiunii arteriale
  • menținerea colesterolului în limite normale
  • menținerea indicelui de masă corporal la maxim 25
  • scăderea numărului de calorii din alimentație
  • creșterea activității fizice zilnice
  • renunțarea completă la fumat
  • adoptarea unei alimentații sănătoase, bazată pe mai multe fructe și legume

Citește și: Ce se întâmplă în organismul bărbaților care consumă băuturi îndulcite. Concluzia unui studiu recent

Un bărbat și-a găsit mașina lovită în parcare, dar nimeni nu s-a gândit că ar putea fi un meteorit. Cum a fost posibil a... Atleta care a ales să-și pună capăt zilelor la doar 21 de ani. Ce s-a întâmplat și cum arăta frumoasa sportivă medaliată...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x