Zahărul face parte din dieta oamenilor dintotdeauna, iar acest aspect îl cataloghează ca pe un aliment foarte comun în alimentația tuturor. Atunci când vine vorba gustul bun al preparatelor, zahărul este principalul ingredient cheie care dă savoare și calitate acestora.
Cu toate că se cunoaște faptul că excesul de zahăr provoacă probleme grave de sănătate, o mare parte dintre consumatori îl folosesc ori de câte ori au ocazia fără să țină cont de consecințe.
De-a lungul timpului s-au descoperit o serie de alternative care pot înlocui zahărul cu succes fără ca acest lucru să fie sesizat. Specialiștii susțin faptul că alimentele înlocuitoare pot fi de cele mai multe ori chiar mai sănătoase, astfel că aceștia încurajează consumul lor.
Citește și: Ce se întâmplă dacă consumi prea multă fructoză. Sugestiile unui nou studiu
Alimentele care pot înlocui zahărul
Deși românilor le este foarte greu să renunțe la ingredientul preferat, aceștia au început în ultimii ani să consume mai des alimente sănătoase care au același efect precum are zahărul din punct de vedere culinar.
Printre alternativele de bază în acest sens se regăsesc următoarele:
- siropul de agave
- mierea de albine
- stevia
- siropul de arțar
- bananele
- smochinele
- fructele deshidratate
Siropul de agave este unul dintre îndulcitoarele naturale foarte bogate în nutrienți. Cantitatea nutrienților din siropul de agave depășește cantitatea din același gramaj de zahăr. Pe lângă gustul foarte bun și aromat, acesta este și foarte sănătos pentru organism. De cele mai multe ori diferența de gust nici nu este sesizată în majoritatea preparatelor.
Mierea de albine este o alternativă eficientă, fiind tot un îndulcitor natural care conține foarte mulți nutrienți. Față de siropul de agave, mierea de albine este bogată și în vitamine și antioxidanți care ajută sistemul imunitar. Cu toate acestea, este bine ca mierea să fie și ea consumată în cantități optime, deoarece numărul mare de calorii poate să aducă ceva kilograme în plus.
Stevia este unul dintre extractele din plante care are un conținut scăzut de calorii. Gustul totuși este unul foarte dulce și astfel că poate fi folosit în diferite rețete ca înlocuitor. Stevia în preparate precum sunt produsele de patiserie, sosuri sau prăjituri este un ingredient cheie care înlocuiește cu succes zahărul, dar nu este o alegere la fel de bună în cazul unui ceai sau a unei cafele.
Citește și: De ce să renunți la mărarul din varza călită imediat. Greșeala pe care ai făcut-o de multe ori înainte
Siropul de arțar, fiind și el un îndulcitor natural, este o altă variantă sănătoasă pentru înlocuirea zahărului. Acesta este bogat în antioxidanți, minerale, zinc, mangan, calciu, fier și potasiu. De cele mai multe ori siropul de arțar este folosit în preparate precum sunt clătitele și vafele, dar poate fi folosit și în mai multe tipuri de mâncare. Câteva exemple în care siropul de arțar poate fi folosit cu succes sunt: puiul, somonul, legumele, iaurtul, fulgii de ovăz, cafeaua sau chiar sosuri.
Bananele sunt de asemenea un îndulcitor foarte accesibil și potrivit multor rețete. Fie că sunt integrate în compoziția clătitelor, checurilor, brioșelor sau gogoșilor, acestea asigură un aport de vitamine, minerale și probiotice în timp ce și dau un gust foarte bun preparatelor.
Smochinele, pe lângă gustul dulce pe care îl oferă, sunt o alternativă foarte sănătoasă, deoarece acestea conțin extrem de multe vitamine. Printre acestea regăsim: vitamina A, C, K, B-uri, Magneziu, Zinc, Fier, Mangan, Cupru, Potasiu). Smochinele pot fi folosite și sub forma de smoothie, dar și sub formă de sirop.
Citește și: Cum să faci negrese „de urgență” cu doar două ingrediente. Totul fără făină, unt sau ulei!
Fructele deshidratate sunt gustările cel mai des întâlnite atunci când cineva are poftă de ceva dulce, dar vrea să mănânce sănătos. Bogate în fibre, minerale și vitamine, asigură gustul dulce din prăjituri și nu numai. Acestea sunt o variantă foarte bună pentru a înlocui zahărul chiar și în cele mai dificile momente.
Principalele alternative ale zahărului sunt acceptate de majoritatea românilor și, de cele mai multe ori, sunt alese în detrimentul acestui ingredient care poate dăuna grav sănătății. Cel mai avantajos aspect la aceste alternative este reprezentat de faptul că ele conțin zahăr într-un mod natural.