Antena Căutare

Analisti: BNR va mentine dobanda la 6,25%

Din cauza lichiditatii excesive, rata de politica monetara influenteaza indirect dobanzile interbancare. Analistii consultati de „Financiarul" se asteapta ca, astazi, Banca Nationala sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul minim de 6,25%, considerand ca o majorare in acest moment va pune presiuni suplimentare asupra economiei romanesti incomplet refacute.

In ceea ce priveste nivelul ratelor minime obligatorii, acestia mizeaza tot pe o mentinere, adaugand insa ca exista o oarecare probabilitate de majorare a celor aplicabile pasivelor in valuta.


Economistul-sef al BCR , Lucian Anghel, considera ca in sedinta Consiliului de Administratie de astazi nivelul dobanzii-cheie va ramane nemodificat, la 6,25%, iar ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta vor fi mentinute la 15%, respectiv 25%. „In conditiile in care inflatia, aflata peste tinta, isi va reveni incepand din iulie 2011, iar la finalul anului se va incadra in intervalul vizat, nu ar avea sens ca banca centrala sa majoreze acum dobanda de politica monetara, pentru ca apoi sa decida reducerea acesteia", explica Lucian Anghel. Economistul-sef al celei mai mari banci din Romania considera totodata ca o majorare a dobanzii de politica monetara va exercita presiuni suplimentare asupra unei economii care nu este complet refacuta. In opinia sa, decizia de astazi nu va influenta dobanzile de pe piata interbancara, acestea fiind mai degraba sensibile la reactii venite, de exemplu, din partea FMI.

Mecanismul de transmitere nu functioneaza

De altfel, economistul-sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc, arata ca rolul de ancora, de semnal si de instrument de politica monetara al dobanzii-cheie este redus, deci si impactul direct asupra economiei este la fel de mic. „Pe piata interbancara se tranzactioneaza la orice nivel in afara de rata de politica mone¬tara, ca urmare a permiterii unei lichiditati excesive in sistem, cum este acum", explica economistul-sef al ING Bank. Acesta spune ca in anumite momente ratele sunt stimulative, insa, din pacate, mecanismul de transmitere in economie nu functioneaza. In alte momente, cand se inregistreaza presiuni pe curs, ratele din piata interbancara urca peste nivelul dobanzii-cheie, un fapt ce introduce stres in sistemul bancar, complica activitatea bancilor si are repercusiuni asupra sectorului companiilor. „Practic, la dobanda de 6,25% ar trebui ca ratele ROBOR - ROBID la o sapta¬mana sa se plaseze la niveluri foarte apropiate de rata BNR, dar acest lucru nu se intampla. Ele sunt ori mai jos, ori mai sus. Iar acest lucru arata ca dobanda de politica monetara nu este relevanta", precizeaza Nicolaie Chidesciuc. Acesta arata insa ca nivelul dobanzii-cheie influenteaza indirect dobanzile de pe piata interbancara, care variaza in intervalul +/- 4% in jurul ratei de politica monetara, prin intermediul celor doua facilitati, de credit si de depozit.


„Se observa ca dobanzile de pe piata interbancara nu scad sub nivelul facilitatii de depozit", puncteaza acesta. In acelasi timp, dobanda-cheie mai are o influenta indirecta si prin intermediul operatiunilor de absorbtie realizate in aceasta perioada, si de injectie de lichiditate, efectuate cu ceva timp in urma.

citeste articolul complet pe Financiarul.com

CNADNR arunca 81 milioane de euro pe un drum imaginar... Gigantul american Google si-a deschis birou la Bucuresti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x