Antena Căutare

ANPC poate interzice unei banci sa mai dea credite

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va putea cere suspendarea activitatii de creditare in baza ordonantei aprobate de guvern miercuri privind contractele de credite. Oficialii BNR sustin ca in acest moment legislatia nu permite suspendarea activitatii unei banci. Ordonanta guvernului da posibilitatea renuntarii la un contract de creditare in 14 zile de la semnarea acestuia.

ANPC va putea propune suspendarea activitatii de creditare in cazul institutiilor de credit la care constata nereguli, pana la intrarea in legalitate. Prevederea a fost o noutate pentru sistemul bancar si este inclusa in ordonanta de urgenta aprobata miercuri de guvern privind contractele de credit pentru consumatori.

„Odata cu aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale, agentul constatator poate propune ca masura complementara suspendarea activitatii de creditare pana la intrarea in legalitate si/sau aducerea tuturor contractelor similiare in conformitate cu prevederile legale, in termen de 90 de zile", se arata in OUG.

Masura complementara propusa pentru a fi aplicata se dispune prin ordin emis de presedintele ANPC, iar ordinul respectiv poate fi contestat in instanta de contencios administrativ.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, sustine ca in momentul de fata nu exista posibilitatea legala pentru a suspenda activitatea unei banci.

Banca Nationala poate sa intervina pentru intreruperea unor operatiuni, bunaoara sa interzica unei banci sa mai dea credite daca a luat-o razna in politica de creditare sau sa-i interzica sa atraga depozite daca pune in pericol economisirea populatiei. Dar acestea sunt masuri temporare care raman in vigoare pana banca isi redreseaza activitatea. Institutia suspendarii activitatii unei banci nu exista", a declarat Adrian Vasilescu.

Acesta a precizat ca BNR sau creditorii pot cere insolventa unei banci, dar instanta este cea care decide.
Presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a afirmat ieri, intr-o conferinta de presa, ca propunerea de suspendare a activitatii de creditare poate veni, de exemplu, dupa ce se aplica de doua ori sanctiunea maxima.

ANPC: nu sunt probleme cu Comisia Europeana

Ordonanta privind contractele de credit, care urma sa apara aseara in Monitorul Oficial, le da bancilor o perioada de respiro de 10 zile, dupa care clientii bancilor pot solicita rambursarea anticipata a creditelor cu noile comisioane stabilite de guvern.
De asemenea, bancile au la dispozitie 90 de zile pentru a adauga la contractele in derulare actele aditionale cu noile prevederi legislative.

Ordonanta reprezinta transpunerea in legislatia nationala a Directivei creditelor de consum, adoptata de Parlamentul European in aprilie 2008. Autoritatile romane au decis sa extinda prevederile acestei directive de la creditele de consum la creditele imobiliare si de leasing.
Astfel, persoanele fizice vor rambursa creditele cu dobanzi variabile fara sa plateasca vreun comision, indiferent de destinatia acestora.

In cazul imprumuturilor cu dobanzi fixe, banca va putea cere pentru rambursari anticipate o compensatie de cel mult 0,5% din principalul ramas de plata pentru scadente de sub un an si maximum 1% la perioade mai mari de un an ramase din matu¬ritatea initiala.

Tot articolul, in Financiarul

Sebastian Vladescu: “Daca economia scade, marim taxele”... George Soros: Vine valul doi al crizei!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x