Căutare Live

BCE va tipări în acest an peste 1.000 de miliarde de euro pentru a opri declinul provocat pe pieţele financiare de coronavirus

Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat o nouă schemă de achiziţii de obligaţiuni de urgenţă, de 750 de miliarde de euro, aducând valoarea totală a programului pentru acest an la 1.100 de miliarde de euro, pentru a opri declinul provocat pe pieţele financiare de pandemia de coronavirus care provoacă temeri privind impactul asupra economiei şi noi temeri legate de viabilitatea uniunii monetare, transmite Reuters.

Activităţile economice din Europa sunt în mare parte blocate de măsurile de carantină adoptate de guverne pentru a ţine sub control epidemia, iar pieţele financiare au scăzut puternic, punând în urmbră recesiunea profundă provocată de criza financiară globală din 2008 şi ridicând întrebări legate de coeziunea zonei euro în perioade de stres.

Aflată sub presiunea necesităţii de a aciona pentru a reduce costurile de împrumut pentru ţările îndatorate afectate de epidemie, cum este Italia, BCE a lansat o nouă schemă de achiziţii de obligaţiuni, aducând valoarea achiziţiilor din acest an la 1.100 de miliarde de euro, noile achiziţii convenite reprezentând 6% din PIB-ul zonei euro.

”Timpurile extraordinare necesită acţiuni extraordinare. Nu există limite pentru angajamentul nostru faţă de euro. Suntem hotărâţi să utilizăm tot potenţialul instrumentelor noastre, în cadrul mandatului nostru”, a declarat preşedintele BCE Christine Lagarde după o şedinţă de urgenţă organizată miercuri seara.

Achiziţiile de obligaţiuni vor continua până se va încheia ”faza de criză” a epidemiei, iar în activele eligibile vor fi incluse pentru prima oară hârtii comerciale non-financiare, potrivit BCE.

Deşi acţiunile globale au continuat să scadă după decizia BCE, euro s-a menţinut constant, iar randamentele obligaţiunilor statelor periferice în blocul comunitar au scăzut, în frunte cu cele ale Italiei. Randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de 10 ani a scăzut cu 0,9 puncte procentuale.

Măsura BCE este un semnal clar că nu va fi tolerată creşterea spread-ului între randamentele obligaţiunilor statelor membre, observată în Italia şi Grecia în ultimele zile.

Achiziţiile de active includ pentru prima oară şi obligaţiuni elene, care erau excluse din achiziţiile BCE din cauza nivelul scăzut al ratingului de ţară.

Ministrul elen de Finanţe, Christos Staikouras, a spus că decizia face ca obligaţiuni de 12 miliarde de euro să fie eligibile pentru achiziţiile de active ale BCE, reprezentând un sprijin vital pentru Grecia, care depinde în mare măsură de turism.

BCE a mai anunţat că este pregătită să crească mărimea şi durata achiziţiilor de active, dacă va fi necesar, şi că va evalua orice constrângeri care împiedică aceste achiziţii, făcând referire la o regulă care limitează deţinerea a peste o reime din obligaţiunile unei ţări.

BCE a menţinut în schimb dobânda cheie la -0,5%, aşa cum a procedat şi joia trecută, acesta fiind un alt semn că reprezentanţii băncii consideră că o astfel de măsură ar face mai mult rău decât bine.

Joia trecută, BCE a aprobat un pachet de stimulare de amploare, dar măsurile i-au dezamăgit pe investitori, care au pus sub semnul întrebării angajamentul anterior al fostului şef al BCE, Mario Draghi, de a face ”tot ceea ce este necesar” pentru salvarea euro.

Principalii indici bursieri europeni au început tranzacţiile de joi în scădere, dar unii indici ai trecut ulterior pe creştere, piaţa fiind însă extrem de volatilă.

Citește și
colaj de imagini cu un barbat care sta intins in pat
Și-a donat rinichiul soacrei și nu i-a venit să creadă ce a făcut iubita lui o lună mai târziu. Nu se aștepta la acest gest
Și-a donat rinichiul soacrei și nu i-a venit să creadă ce a făcut iubita lui o lună mai târziu. Nu se aștepta la acest gest
colaj de fotografii cu anamaria vartolomei, denumita cea mai buna actrita in Franta
Anamaria Vartolomei, tânăra de origine română, desemnată „Cea mai bună actriță” în Franța. Ce film i-a cucerit pe francezi
Anamaria Vartolomei, tânăra de origine română, desemnată „Cea mai bună actriță” în Franța. Ce film i-a cucerit pe francezi
bianca neagu in rolul biancai in telenovela numai iubirea
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? Cum arată acum frumoasa Bianca Neagu
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? Cum arată acum frumoasa Bianca Neagu
Mai multe articole

Sursa : news.ro

Cărtureşti închide pe termen nedefinit majoritatea librăriilor din Bucureşti şi din ţară. Compania de Librării Bucureşti... Hotelierii de pe litoral solicită Guvernului mai multe măsuri, printre care exceptarea de la plata taxelor pe salarii pâ...
Parteneri
Uleiuri pentru creșterea sănătoasă a părului. Sfaturi utile pe care le poți încerca acasă
La fel ca cele mai multe aspecte ale frumuseții, părul sănătos se datorează unei diete echilibrate și ale unui stil de viață activ. Cu toate acestea, există câteva trucuri care îi pot schimba aspectul de la suprafață. Descoperă care sunt principalele uleiuri pentru creșterea sănătoasă a părului și cum pot fi folosite acasă.
Catine.ro
Ultimele știri