Din pacate - pentru ca venituri in scadere inseamna si cheltuieli mai mici, in special pentru profesori, medici, cercetatori si pensionari -, reducerea incasarilor din taxarea bancilor este, in principal, rezultatul manierei in care guvernul a tratat, in acest an, mediul de business, in general, si sistemul bancar, in special. Lipsa programelor coerente anticriza si transpunerea neprofesionista in legislatia romaneasca a Directivei europene a creditului de consum si-au produs efectele mult mai repede decat au fost in stare autoritatile sa estimeze. Dar „cine seamana vant culege furtuna"...
O ingreunare a situatiei bugetului
De altfel, avertismente asupra consecintelor nefaste ale OUG 50 asupra rezultatelor financiare ale bancilor si, mai departe, asupra bugetului au fost date de Banca Nationala inca de acum cateva luni, fiind totodata repetate de oficialii BNR suficient de frecvent ca sa constituie un semnal de alarma pentru guvern. Dar, degeaba. Autoritatile au continuat sa aplice „politica strutului".
Insusi Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a aratat, cu varii ocazii, ca in cazul in care bancile vor inregistra pierderi, atunci isi vor eroda capitalul, se va ajunge la o reducere a increderii in sistemul bancar si se va descuraja creditarea. „Eu cred ca noi nu dorim neaparat sa avem o criza bancara in Romania numai de dragul de a vedea cat de mult suporta bancile din aceste costuri. (...) Creditarea nu a crescut, nu si-a revenit, dar nu avem inca o tendinta negativa. Putem sa avem o scadere a creditarii care va antrena o intarziere a revenirii, a redresarii si, in consecinta, chiar o ingreunare a situatiei bugetului de stat", a explicat guvernatorul bancii centrale.
citeste articolul complet pe Financiarul.com