Antena Căutare

Ce spun specialiștii despre criza COVID-19. Cât de mult va fi afectată economia României

După zece ore de consultări, căci atât a durat şedinţa de Guvern de ieri, premierul Ludovic Orban a ieşit în această dimineaţă şi a anunţat primele măsuri pentru economie. Printre cele mai importante se numără ajutorul pentru companiile care au fost nevoite să îşi trimită angajaţii în şomaj tehnic. Acesta va fi plătit de stat în proporţie de cel mult 75% din salariul brut.

Companiile cele mai afectate, cărora Guvernul le va asigura plata şomajului sunt cele care s-au închis din ordinul autorităţilor, precum hotelurile, restaurantele şi instituţiile de spectacol. Dar vor fi ajutate şi cele care din cauza coronavirusului au venituri mai mici cu cel puţin 25%.

Citește și: China a început să testeze pe oameni un vaccin împotriva COVID-19. Urmază să fie produs în masă

Statele lumii iau măsuri măsuri economice fără precedent

Economia mondială e grav afectată în această perioadă. Statele lumii au început să arunce în luptă un arsenal de măsuri fără precedent. Totul pentru a diminua din efectele produse de coronavirus, care în momentul de faţă sunt încă greu de cuantificat, atât la nivelul populaţiei, cât mai ales în economia globală.

Dincolo de sănătatea oamenilor, sănătatea economiei este pusă în cel mai mare pericol. Iar efectele vor fi în lanţ. Să vedem cum se protejează ţările lumii în pandemia de coronavirus.

Citește și: Lista medicamentelor folosite pentru tratarea coronavirusului a fost făcută publică. Un singur flacon cu 120 de comprimate costă peste 1100 de lei

Măsuri economice luate la nivel mondial

  • Amânarea plăţii taxelor
  • Scutiri de taxe
  • Reducerea programului de lucru
  • Munca de acasă

Cele mai multe state au anunţat măsuri inclusiv în zona fiscală. Majoritatea au vizat amânarea plăţii taxelor, în special cele datorate pentru angajaţi. De fapt, în prim plan stau chiar deciziile care vizează angajații, printre care reducerea programului și condițiilor de muncă, cu accent pe munca la distanță.

Germania, de exemplu, amână plata anumitor taxe şi acordă împrumuturi garantate de stat cu o dobândă foarte redusă. Cehia însă a renunţat de tot la dobândă pentru sprijinirea companiilor aflate în dificultate.

Poate una dintre cele mai importante măsuri este anunțată de Polonia, care oferă firmelor posibilitatea să-şi deducă pierderile din 2020 din veniturile realizate în 2019. Ungaria acţionează în sprijinul mediului de afaceri prin intermediul sistemului bancar. Le-a cerut băncilor să amâne plata ratelor.

La rândul lor, Spania şi Italia, două dintre cele mai afectate ţări, acordă facilități de finanțare pentru firmele din turism, iar Franţa amână plata taxelor şi a contribuţiilor sociale pentru angajați.

Wizz Air suspendă rutele spre Dubai între 21 martie şi 3 aprilie... Statul va plăti 75% din brut pentru şomaj tehnic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x