Antena Căutare

Doua companii romanesti au castigat in instanta acces la curent ieftin

Oamenii de afaceri romani Emil Mihai Tufan si Mihai Anastasescu au castigat in instanta dreptul de a avea acces la cea mai ieftina electricitate livrata de producatorul de stat Hidroelectrica.

Doua dintre companiile pe care ei le controleaza - Elsid Titu si Elec­trocarbon Slatina - au incheiat contracte care prevad un pret mediu de 103 lei/MWh, cu mult sub cel pe care il platesc Alro Slatina (112 lei/MWh) si ArcelorMittal Galati (132 lei/MWh). Anul trecut, in timpul mana­geriatului lui Mihai David la Hidroelectrica, Elsid si Electrocarbon au refuzat renego­cie­rea contractelor, in sensul cresterii pretului de achizitie al energiei electrice, si drept consecinta s-au vazut cu furnizarea sistata.

Ele au actionat Hidroelectrica in judecata si au castigat, prima instanta obligand compa­nia de stat sa reia contractele cu Elsid si Elec­trocarbon.

,,Hidroelectrica a sistat livrarile de energie inca din 2010, dar contractele au fost repuse in executie de prima instanta de judecata si livrarea a fost reluata pana la solutionarea recursului. Avem convingerea ca solicitarea de majorare a pretului va fi rezolvata favorabil la instantele superioare si cavor fi obligati cei doi clienti sa achite dife­renta de pret pentru energia livrata din mo­mentul inceperii procesului", se arata intr-un comunicat Hidroelectrica.

Cine sunt Tufan si Anastasescu

Familia Tufan (Emil-Mihai si Stelian) si Mihai Anastasescu isi deruleaza afacerile in special prin compania Metaleuroest din Campina. Prin aceasta ei detin pachetul ma­joritar la Elsid Titu, societate care produce electrozi siderurgici si care are activitati in ener­gia regenerabila, si, impreuna cu Lau­ren­tiu Vasile Dascalu din Campina, con­troleaza producatorul de electrozi pentru sudura Electrocarbon Slatina. Achizitia pa­chetului majoritar la aceasta din urma com­panie a fost cu cantec si s-a lasat cu actiuni in instanta.

In 2003, Corneliu Iacubov, pe atunci proprietar la Rafo, a fost acuzat de un actio­nar minoritar al rafinariei, Broadhurst Inv­estments, ca a pierdut controlul Electrocarbon in urma constituirii si executarii unui gaj imobiliar in favoarea Metaleuroest a duoului Tufan-Anastasescu, operatiune care s-a efectuat in afara pietei de capital in con­ditiile in care societatea din Slatina era listata. Mihai Anastasescu este unul dintre cei mai discreti milionari din judetul Prahova.

Se spune ca este foarte apropiat Robertei Anas­tase, vicepresedinte PDL, iar in 2010 a figurat pe lista sponsorilor partidului de guver­namant cu o donatie de 7.500 de lei, prin fir­ma sa Medimfarm. Inainte de venirea PDL la putere, Anastasescu avea relatii stran­se cu Adrian Nastase. El este asociat cu Tufan la Neptun Trading, Forja Neptun, Neptun Con­struct, Stok Metal, Fontec, Soceram.

Basescu asteapta ,,vesti bune"

Saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu a declarat in cadrul unui interviu la un post de televiziune ca asteapta vesti bune de la ministrul Econo­miei, Ion Ariton, in privinta ,,intreruperii unor contracte bilaterale de vanzare a energiei". Conducerea Hidroelectrica, subordonata ministerului, a declarat ca in perioada urmatoare vor continua actiunile privind renegocierea si in pri­vinta recursului intentat a spus ca a contactat do­ua companii de avocatura din tara si strainatate.

Sursa: Financiarul

Obama, dupa retrogradarea SUA: "Orice ar zice o agentie de rating, ramanem o tara AAA"... Esenta crizei: conflictul politica-bani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x