Antena Căutare

„Facilitati” marca „Boc“ pentru tineri, cu 70% bani de-acasa

Dupa ce a reusit marea per­for­manta de a trage oblonul peste 200.000 de firme, prin impu­ne­rea impozitului forfetar, Cabi­netul Boc vrea sa stimuleze acum „spiritul antreprenorial” prin infiinta­rea SRL-urilor de tip ID (societate cu ra­spun­dere limitata - intreprinzator debutant). Ast­fel, strategii de la Palatul Victoria au trimis spre dezbatere publica proiectul de ordonanta de urgenta care vizeaza dez­voltarea microintreprinderilor apartinand intreprinzatorilor tineri.

Daca in DEX-ul guvernului termenul de intreprinzator debutant este atribuit unei „persoane fizice majore in varsta de pana la 35 de ani", din proiectul de OUG decriptam conditii si facilitati care mai de care mai interesante.

Principala atrac­tie spre gaselnita de resuscitare a micro­eco­nomiei romanesti, in varianta ID, o re­pre­zinta fara doar si poate darnicia guvernantilor. O alocatie financiara nerambursabila de 30% din valoarea afacerii, dar nu mai mult de 10.000 de euro.

Afacere cu 70% bani de-acasa

Analizand proiectul SRL-ID, noii intre­prinzatori vor trebui sa renunte la gandul ca vor face afaceri cu armament, tutun, alcool sau droguri, precum si in ceea ce priveste domeniul interme­dierilor finan­ciare si asigurari, tranzactii imobiliare sau activitati de jocuri de noroc sau pariuri.

Articolul continuă după reclamă

De asemenea, tanarul afacerist de tip ID va avea obligatia sa angajeze, cu contract de munca pe perioada nedeterminata, si sa mentina in activitate cel putin doi salariati de la momentul obtinerii facilitatilor OUG, pana la pierderea calitatii de microin­tre­prindere apartinand intreprinzatorului debutant. Pe de alta parte, viitorul afa­cerist stimulat de proiectul guver­nului va trebui sa ia in calcul, inainte de debutul in bu­sinessul micro, ca anual va avea obligatia de a reinvesti cel putin 50% din profitul realizat in anul fiscal pre­cedent.

La capitolul facilitati, un SRL-ID se poate bucura de o alocatie financiara neram­bursabila de maximum 30% din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, dar nu mai mult de 10.000 de euro. In concluzie, resuscitarea microe­co­nomiei se va putea face in proportie de 70% cu bani de-acasa, dar va fi controlata indeaproape de stat pe o perioada de cel putin trei ani conform art. 6, alineat 1, punctul „a".

Potrivit acestei conditii, calitatea de micointreprindere aparti­nand intreprinzatorului debutant se va pierde prin efectul legii, la data de 31 decembrie a anului in care se impli­nesc trei ani de la data inregistrarii.

Fapte penale pentru facilitatile statului

Acelasi art. 6 ne dezvaluie ca un SRL-ID isi poate pierde calitatea de mi­croin­treprindere si la implinirea a 45 de zile lucratoare de la data scadentei unei obli­gatii fiscale sau la data la care activi­tatea firmei a fost suspendata temporar, a in­cetat voluntar sau cand a fost declan­sata procedura de insolventa.

Spiritul opti­mist al acestei OUG in ceea ce pri­veste businessul romanesc este simi­lar pove­stilor cu Feti-Frumosi. Daca cifra de afa­ceri pe anul in curs va atinge echiva­lentul in lei al sumei de 500.000 de euro, SRL-ID isi va pierde calitatea de microin­treprindere.

FMI: Romania are cel mai scazut nivel de trai din UE... Investitie majora a BMW in Transilvania?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x