Antena Căutare

FMI a aprobat a 7-a transa din acordul cu Romania: 513 milioane euro

Fondul Monetar International (FMI) a aprobat, vineri, cea de-a 6-a revizuire a acordului preventiv cu Romania, disponibilizand a 7-a transa, in valoare de 430 milioane DST - drepturi speciale de tragere (513 milioane euro), din suma totala de 3,5 miliarde euro, informeaza Mediafax. Astfel, suma totala pusa la dispozitia Romaniei de FMI pana in prezent ajunge la 3,2 miliarde euro.

"Romania continua sa faca progrese bune in cadrul acordului preventiv. Toate criteriile de performanta si tintele indicative au fost atinse, cu exceptia arieratelor autoritatilor centrale si locale. Totusi, perspectivele economice raman dificile, din cauza situatiei externe si a celei interne, care au condus la presiuni pe cursul de schimb si au subminat increderea. Cresterea este asteptata sa incetineasca, in timp ce inflatia se apropie de limita superioara a intervalului tintit de Banca Nationala a Romaniei. O implementare riguroasa a programului este esentiala pentru a pastra stabilitatea macroeconomica greu castigata si pentru a sustine investitiile si potentialul de crestere", a declarat primul adjunct al directorului general al FMI, David Lipton, intr-un comunicat transmis de institutia internationala.

Autoritatile au mentinut o disciplinea stricta a cheltuielilor, in conformitate cu obiectivul reducerii deficitului bugetar la 3% din PIB in 2012, a mai spus Lipton, adaugand ca masurile pentru asigurarea scaderii arieratelor raman o prioritate.

"Va fi necesara o incetinire a investitiilor in lumina recentei sistari a eliberarii de fonduri de la UE pentru unele programe. Se impun, de asemenea, eforturi suplimentare pentru a imbunatati administrarea taxelor si pentru a reforma sectoarele sanatatii, energiei si transporturilor", a afirmat Lipton, care a condus sedinta board-ului FMI in care a fost aprobata noua transa pentru Romania.

Liberalizarea preturilor la energie inregistreaza progrese, insa este necesara si o accelerare a reformei intreprinderilor de stat, a adaugat el.

Sistemul bancar isi pastreaza rezerve semnificative pentru a face fata cresterii creditelor neperformante si efectelor unor evenimente din Europa. Totusi, autoritatile trebuie sa ramana vigilente si sa continue sa consolideze plasa de siguranta a sectorului financiar si planificarea pentru situatii de urgenta, a avertizat Lipton.

Oficialul FMI a mai spus ca interventiile in sustinerea leului ar trebui sa fie limitate doar la reducerea volatilitatii cursului de schimb.

O misiune a FMI s-a aflat la Bucuresti in perioada 31 iulie - 14 august pentru cea de-a sasea evaluare a acordului preventiv cu Romania, la discutii fiind prezenti si reprezentantii Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale.

La incheierea negocierilor, seful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, afirma ca aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului preventiv in board-ul director al FMI este strict conditionata de implementarea a patru masuri, care cuprind majorarea pretului la gaze pentru populatie si companii de la mijlocul lunii septembrie, plata arieratelor de la autoritatilor locale, inceperea procesului de privatizare a Oltchim si lansarea procedurilor pentru vanzarea a 15% din Transgaz.

MApN: Avioanele F16 second-hand pe care Romania urmeaza sa le cumpere costa circa 120 mil. €... Dan Diaconescu: Luni, vin cu 3 milioane de euro, in saci, pentru salariile angajatilor Oltchim ...
Zodii care sunt atente la curățenie. Nativii care se preocupă întotdeauna de aspectul casei lor
Există anumite zodii care sunt foarte atente la curățenie. Acești nativi au o adevărată...
Horoscopul zilei de 31 mai 2023. Berbecii își sărbătoresc relațiile de prietenie. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 31 mai 2023 spune că Berbecii își sărbătoresc relațiile de prietenie....
Parteneri
Dulce de leche sau dulceață de lapte. Un sos cremos irezistibil de gustos
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x