Facturile la incalzire pe decembrie deja au venit majorate cu 10-15%. Iar din cauza gerului, pe ianuarie si februarie, specialistii anticipeaza ca vor fi aproape duble in unele regiuni.
La Miercurea Ciuc, de exemplu, unde se inregistreaza cele mai scazute temperaturi din tara, facturile la incalzire in cazul apartamentelor bransate la sistemul centralizat au fost mai mari, in medie, cu aproximativ 24% in decembrie fata de luna noiembrie, iar cele pe ianuarie vor fi mai mari cu 12 procente.
La Iasi, facturile pentru incalzirea apartamentelor bransate la sistemul centralizat s-au dublat in luna decembrie fata de luna anterioara, autoritatile estimand ca pentru ianuarie facturile vor creste cu inca 25 la suta, o majorare similara fiind estimata si pentru municipiul Botosani.
La Craiova, oamenii ale caror locuinte sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire au platit, in decembrie, cu 40% mai mult fata de noiembrie, din cauza scumpirii gigacaloriei de la 194 de lei la 245 de lei, dar pentru aceasta luna se estimeaza ca facturile nu vor mai creste semnificativ. In aceste conditii, doar 40 la suta dintre craioveni si-au achitat facturile la caldura pentru luna decembrie.
Si la Drobeta Turnu Severin, facturile din decembrie s-au dublat, fata de noiembrie, diferenta de la o factura la alta, la un apartament cu trei camere din zona centrala, fiind de 244 de lei. Pentru luna ianuarie, este prognozata o noua crestere a facturilor la caldura cu 20 la suta.
Iar la Arad si Sfantu Gheorghe facturile au crescut cu pana la 30% si, respectiv, 40%.
Brasovenii cu locuinte racordate la sistemul centralizat de incalzire platesc si ei cu circa 15-20% mai mult pentru factura pe luna ianuarie 2012, fata de lunile noiembrie si decembrie 2011, pretul gigacaloriei la Brasov ramanand neschimbat pana la 1 ianuarie, data de la care s-a majorat cu 7,2 lei.
La Cluj-Napoca, valoarea medie a facturilor de incalzire ale abonatilor RAT in luna ianuarie a fost cu 15% mai mare fata de luna decembrie.
La Oradea, facturile aferente lunii decembrie pentru incalzirea apartamentelor de bloc bransate la sistemul centralizat au crescut cu circa 25-30% fata de cele din luna anterioara, din cauza consumului mai mare determinat de scaderea temperaturilor, astfel ca oamenii resimt intens ultima majorare a gigacaloriei, care a avut loc de la 1 octombrie 2011. Atunci, pretul gigacaloriei a crescut de la 179 de lei la 236 de lei, masura fiind motivata de autoritati prin retragerea subventiilor acordate de Guvern pentru incalzirea populatiei.
Iar la Suceava, autoritatile estimeaza o crestere a costurilor pentru incalzire cu aproximativ 20% in ianuarie fata de decembrie 2011, desi factura lunii ianuarie nu va include si perioada de frig accentuat de la sfarsitul lunii. Aici, in decembrie, facturile au crescut, in medie, cu 15 la suta.