Antena Căutare

Recesiunea si evaziunea au redus consumul cu 4,9% in primele 9 luni

Cresterea TVA, taierea salariilor buge­tarilor si marirea evaziunii fiscale au generat o scadere a consumului cu 4,9%, in primele noua luni ale acestui an. Doar in septembrie s-a inregistrat o scadere de 1,6%, in timp ce in UE 27 a crescut cu 1,3%, iar in zona euro cu 1,1%.

In primele noua luni ale acestui an, com­parativ cu ianuarie-septembrie 2009, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, s-a diminuat cu 4,9% ca serie ajustata in functie de zilele lucratoare si sezonalitate, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Aceasta evolutie este cauzata de reducerea vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun cu (-7,1%) si a celor de produse nealimentare cu (-6,6%). Comertul cu amanuntul al carbu­ran­tilor pentru autovehicule in magazine spe­cia­lizate a crescut cu 3%. In serie bruta, volumul afa­cerilor a coborat cu 4,2%.

Pentru septembrie, Romania a inregistrat o scadere de 1,6% a comertului cu amanuntul, adica a patra cea mai puternica din UE.

Per total, consumul continua sa se majoreze in UE dupa anul de criza 2009. Sectorul retail a crescut cu 1,3% in UE in septembrie 2010 fata de 2009, respectiv cu 1,1% in zona euro. In Romania, se pastreaza tendinta descendenta din iulie, cand au intrat in vigoare masurile de austeritate si cresterea TVA.

Tot articolul, in Financiarul

Romanii trebuie sa se vindece de obsesia imobiliara... Investitiile straine directe au totalizat 3,5 mld. euro in 2009...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x