Masa salarială din România (calculată ca totalitatea salariilor nete şi a contribuţiilor sociale şi impozitele aferente veniturilor din salarii) a ajuns la 36% din PIB anul trecut, arată datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, notează Ziarul Financiar. În tot acest timp, mai scrie sursa citată, masa salarială din România este aproape cea mai mică din Europa. În state precum Franţa, Danemarca sau Germania, masa salarială depăşeşte 50% din PIB.
În acest context, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la forța de muncă din România care își va căuta rostul peste granițe, dacă angajatorii nu vor crește remunerațiile, în următorii ani: "Oamenii buni din companii încep să se întrebe: «Dacă firma are venituri de 1 mld. euro şi 300 mil. euro profit, de ce ne plătesc de patru ori mai puţin decât în Vest?»”.
„Încă este un mediu favorabil pentru business, cu taxe mici şi randamentele de investiţii mai mari. (...) Dar companiile trebuie să înţeleagă că dacă nu cresc salariile cu 30- 40% în următorii ani, riscă să dispară de pe piaţă, pentru că nu există altă soluţie”, explică Andrei Caramitru, CEO-ul unei firme de consultanţă, mai scrie sursa citată.
Acesta mai spune că modul în care este distribuită masa salarială indică o anomalie, întrucât în majoritatea companiilor multinaţionale salariile reprezintă 10, 15 sau 20% din totalul veniturilor, sub media la nivel naţional.