Antena Căutare

Soc: un avocat afirma ca pragul de la SIF-uri ar putea incalca tratatul de aderare la UE

Un investitor care ar ataca pragul de detinere de la SIF-uri la Curtea de Justitie de la Luxem­burg ar putea avea castig de cauza, pe motiv ca acesta in­calca libera circulatie a capitalului, con­sidera Lavinia Tec, avocat si lector univer­sitar doctor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Pragul care limiteaza in prezent detinerile de la SIF-uri este cel mai controversat su­biect de pe piata de capital, facand obiec­tul multor dezbateri de-a lungul timpului.

Pragul care limiteaza detinerile de la SIF-uri incalca libera circulatie a capi­talului, iar daca acest prag ar fi atacat la Curtea de Justitie de la Luxemburg, am putea constata ca legislatia incalca tra­tatul de aderare la Uniu­nea Europeana (UE), este opinia unui avocat, doctor in drept, specializat pe drept societar si drep­tul european al afacerilor.

,,Existenta acestui prag constituie o descurajare pentru investitorii straini. Acestia nu pot sa-si puna problema de control asu­pra societatilor respective, nu pot sa investeasca atat cat vor, ceea ce incalca libera circulatie a capitalului", a declarat Lavinia Tec, cu ocazia unei con­ferinte organizate la finalul saptamanii tre­cute pe tema modificarilor care tre­buie aduse legii pietei de capital.

Curtea de Justitie este Curtea Supre­ma a UE in domeniile in care se aplica legislatia comunitara si are drept misi­une sa se asigure ca legislatia Uniunii este interpretata si aplicata in mod uni­form in toate statele membre.

Lavinia Tec a mai spus ca am putea fi intr-o situatie de incalcare a tratatului de aderare atat timp cat in negocierile purtate cu autoritatile europene inainte de aderare nu s-a obtinut si o derogare in ceea ce priveste situatia SIF-urilor.

Tot articolul, in Financiarul

Stiglitz: Masurile de austeritate din Europa ameninta cresterea economica... Proiect de un miliard de euro, cu investitori italieni, la Eforie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x