Antena Căutare

Traian Basescu: "Daca am avea un buget cu 3% deficit, Romania ar trebui sa imprumute 71,6 miliarde RON"

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa la Aeroportul "Henri Coanda", inaintea plecarii la Bruxelles, unde va participa la Consiliul European.

Iata declaratiile presedintelui:


In 2012, Romania a imprumutat 56 de miliarde RON de la bancile de pe piata interna, pentru a-si acoperi cheltuielile


- Daca fluxurile de capital oferite de bancile mama spre a fi utilizate de bancile din Romania s-ar micsora, Romania ar fi intr-o dificultate foarte mare - n-ar mai putea finanta nici macar cheltuielile de anul acesta.

- De aceea, noi sustinem mentinerea fluxurilor de capital ale bancilor si pentru filialele lor din zona non-euro.

- Pentru a va usura si intelegerea ultimului meu mesaj legat de nevoia de a privi cu prudenta bugetul, vreau sa stiti ca in situatia in care am avea un buget cu 3% deficit, Romania ar trebui sa imprumute 71,6 miliarde RON, adica 16,7 miliarde euro de pe piata interna, plus alte 2 miliarde euro de pe pietele externe.

- In aceasta situatie nu suntem intr-o pozitie foarte favorabila la Consiliu, sa spunem tarilor din zona euro sa mareasca fluxurile de capital catre filialele bancare din Romania.

- Formula convenita ieri cu Barroso ar trebui extinsa pentru toate statele din zona non-euro. Aceasta este pentru noi cheia Consiliului de azi.

- Riscurile vin din mai multe locuri: restructurarea datoriei Greciei. Poate sa insemne in princpiu taierea a 20-60% din datorie si asumarea ei de catre banci. As traduce - aproape pierdere pentru banci. Or, noi avem banci puternice angajate in sustinerea guvernului Greciei. Riscul e ca bancile expuse in Grecia sa-si retraga capitalul din Romania.


Mugur Isarescu a participat la sedinta coalitiei, de la Palatul Victoria... Liderii UE se intalnesc la Bruxelles pentru ultima sansa de salvare a economiei europene...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x