Traian Basescu: "Este exclus ca Romania sa intre intr-un derapaj, atata timp cat respectam acordul cu FMI, CE si BM"

Presedintele Romaniei a sustinut o declaratie de presa, la finalul intalnirii cu delegatia FMI. In perioada 25 octombrie - 7 noiembrie, o misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania pentru a treia evaluare a acordului stand-by.
Iata principalele declaratii ale presedintelui:


* Pentru mine este extrem de important sa comunicam, sa diminuam speculatiile din spatiul public legat de ce se va intampla cu Romania, ce va face Fondul, ce va face Guvernul.
* Va voi prezenta continutul principalelor elemente discutate cu Fondul, cu UE, cu BM. Deciziile se vor lua, oricum, la Palatul Victoria, in Guvern, in Coalitie.
* Evaluarea de crestere pentru anul viitor este de 1,7% si 2,7% cresterea PIB. Atat noi, cat si Troika [n.r. FMI, CE si BM], am convenit asupra unei lejeritati a cifrelor.
* Se mentine o estimare prudenta a cresterii, ce nu va fi mai jos de 1,5 % o estimare personala, cred ca vom avea o crestere de 2%.
* Deficitul de cont curent este estimat sub 5% din produsul intern brut si anul acesta;
* Bugetul va fi construit pe un deficit 1,9% din PIB, cu marja sa ajungem pana la un deficit de 2,5 % din PIB.
* Romania are resurse interne de crestere in zona energiei unde restructurarile si managementul au generat premise de crestere, sectorul de transporturi; o optimizare a functionarii sistemului de sanatate reprezinta o alta resursa a cresterii veniturilor in buget.
* Putem sa extindem deficitul pana la 2,5 % din PIB daca situatia va evolua in aceasta directie.
* Cert este ca nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile si cu salariile.
* Va pot spune cu toata seriozitatea si greutatea ca este exclus, atata timp cat stam in programul convenit cu Troika, ca Romania sa intre intr-un derapaj.
* Romania este in siguranta daca se mentine in acordul cu FMI, CE si BM si daca guvernul isi respecta programul in care s-a angajat.
* Ne putem permite sa fim optimisti atat timp cat este convenit ca Romania va mentine bugetul de investitii. Ca si anul acesta, cand investitiile au fost un motor de crestere, si anul viitor acest motor va fi mentinut la un nivel putin mai ridicat.

Mercur iese din retrograd pe 18 octombrie 2021. Ce înseamnă și cum sunt afectate zodiile
Toată lumea a simțit că face un pas înapoi în toată această perioadă. Cu toate acestea,...
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021. Leii pun multă presiune pe ei. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021 spune că Leii pun multă presiune pe ei. S-au acumulat o...
Parteneri
Cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge. Ce rochie purtată de Kate Middleton a costat sute de mii de dolari
Printre cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge se numără rochii luxoase și paltoane elegante. Kate Middleton are mai multe case de modă la care apelează frecvent, ce au și prețuri pe măsura faimei. 
Catine.ro
Ultimele știri