Antena Căutare

Acordul Brexitului, validat definitiv de Parlamentul britanic

Parlamentul britanic a validat definitiv acordul Brexitului, deschizând astfel calea ieşirii istorice a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) la 31 ianuarie, peste nouă zile, relatează AFP.

Textul, care prevede modalităţile divorţului, negociat de către premierul conservator Boris Johnson cu Bruxellesul în toamnă, urmează să fie promulgat de către regina Elizabeth a II-a, posibil joi, pentru a deveni lege, la exact 43 de luni după referendumul de la 23 iunie 2016 prin care aproape 52% dintre britanicii care s-au prezentat la vot au ales divorţul.

”Uneori a părut că nu vom trece niciodată linia de sosire a Brexitului, dar am făcut-o”, s-a felicitat Boris Johnson într-un comunicat, citat de Reuters.

”Parlamentul a adoptat «Withdrawal Agreement Bill», ceea ce înseamnă că vom părăsi UE la 31 ianuarie şi vom merge înainte ca un singur Regat Unit”, afirmă premierul conservator, al cărui triumf în alegerile de la 12 decembrie a eliminat ultimele incertitudini ale suspansului privind Brexitul.

Camera Comunelor, în care Boris Johnson dispune de o majoritate absolută zdrobitoare în urma alegerilor legislative anticipate de la 12 decembrie, a dat la începutul lui ianuarie undă verde proiectului legii retragerii regatului din Uniune, prevăzută la 31 ianuarie la ora locală 23.00 (sâmbătă, 1 februarie, 1.00, ora României).

Textul a fost trimis apoi în Camera Lorzilor, nealeşi, care a adoptat amendamente, tot atâtea lovituri aplicate Guvernului Johnson, cu privire la drepturile cetăţenilor europeni care rezidează în Regatul Unit sau copiii refugiaţi neînsoţiţi.

Însă aceste modificări au fost dezavuate de deputaţi după ce proiectul a revenit în Camera Comunelor miercuri, iar Camera superioară a Parlamentului britanic l-a acceptat miercuri seara, după ce textul i-a fost prezentat a doua oară.

The Lords are content and have passed the Withdrawal Bill. Not that they had much of a choice in the matter.

Next stop is Her Majesty for a quick signature and then it is official.

— Mason Mills (@MrMasonMills)

După adoptarea definitivă în Regatul Unit, acordul Brexitului urmează să fie ratificat de Parlamentul European (PE), probabil la 29 ianuarie.

Două zile mai târziu, regatul va ieşi din blocul comunitar. Începe atunci o perioadă de tranziţie care urmează să permită Londrei şi Bruxellesului să-şi negocieze, până la sfârşitul anului, viitoarea relaţie, atât în domeniul comerţului, cât şi al securităţii.

Sursa : news.ro

Prinţul Harry, Meghan, noii vecini şi paparazzi... A vrut să se integreze social și s-a ales cu nouă luni de închisoare! Un pensionar de 81 de ani a ajutat doi traficanți ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x