Antena Căutare

Afganistanul eliberează trei talibani într-un eventual schimb cu doi universitari ostatici din 2016

Afganistanul urmează să elibereze trei prizonieri talibani de rang înalt, a anunţat marţi preşedintele afgan Ashraf Ghani, care sugerează că această decizie ”foarte dificilă” ar putea să aibă loc în schimbul eliberării a doi profesori străini răpiţi şi ţinuţi ostatici din 2016 de către insurgenţi, relatează AFP.

Între cei trei talibani se află Anas Haqqani, fiul fondatorului reţelei Jalaluddin Haqqani, o aripă importantă a rebeliunii talibane şi autoarea a numeroase atacuri vizând Kabulul şi aliaţii săi din cadrul NATO.

”La 8 august 2016, doi profesori de la Universitatea Americană (din Kabul), un australian şi un american, care se aflau aici pentru a ne învăţa fiii, au fost răpiţi la Kabul”, a amintit Ashraf Ghani într-un discurs.

”Căutările noastre comune vizând să-i găsească nu au dat vreun rezultat. Avem informaţii potrivit cărora sănătatea li s-a deteriorat în detenţie la terorişti. Eliberarea acestor doi profesori era principala condiţie în vederea începerii unor negocieri neoficiale cu talibanii”, a subliniat Ashraf Ghani.

”Noi am decis, astfel, în consultări apropiate cu partenerii noştri internaţionali, ami ales Statele Unite (...) să eliberăm trei prizonieri talibani arestaţi în afara ţării şi care se află de un anumit timp la Închisoarea Bagram”, a adăugat el.

Preşedintele afgan nu a oferit alte detalii despre soarta ostaticilor străini şi nu a precizat nici cum ar putea fi eliberaţi.

AFP scrie că nu a putut obţine imediat vreun comentariu de la Ambasada Statelor Unite la Kabul cu privire la acest subiect.

Cei doi universitari - americanul Kevin King şi australianul Timothy Weekes - au fost luaţi ostatici de bărbaţi înarmaţi care purtau uniforme de poliţişti la 7 august 2016, pe când plecau de la Universitatea Americană de la Kabul pentru a se întoarce la reşedinţele lor.

Sursa : news.ro

Jimmy Carter, spitalizat în vederea unei operaţii în urma unor căzături recente... Hillary Clinton denunţă drept ”ruşinoasă” nepublicarea unui raport cu privire la amestecuri ruse în Marea Britanie înain...
Luna Plină în Balanță. Ce schimbări aduce pentru nativi în aprilie 2023
Luna Plină în Balanță aduce multe schimbări pentru nativii în zodiac. Aprilie va veni cu...
Horoscopul zilei de 2 aprilie 2023. Taurii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 2 aprilie 2023 aduce vești bune pentru nativii din zodia Taurului. Aceștia...
Parteneri
Zodii care vor simți regret pe data de 2 aprilie 2023. Nativii care se vor confrunta cu emoții puternice
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x