Antena Căutare

Barack Obama se va confrunta cu mari probleme in noul mandat

Presedintele Barack Obama nu are prea mult timp sa se bucure de realegerea sa la Casa Alba. Chiar inainte de a-si incepe, oficial, noul mandat, el se va confrunta cu cateva probleme dificile, incepand cu deficitul bugetar.

Asa-numitul "munte fiscal" este primul dosar urgent pe care Obama trebuie sa-l abordeze chiar inainte de sfarsitul anului. Presedintele doreste cresterea taxelor pentru americanii cei mai bogati, dar republicanii se opun. Daca nu se va ajunge la un compromis, cheltuielile bugetare vor fi reduse automat, ceea ce ar putea declansa o noua recesiune.

"Muntele fiscal este atat de mare incat, in lipsa unor masuri ale autoritatilor, nu e nicio sansa ca Rezerva Federala sa poata, in vreun fel, sa-i reduca efectul asupra economiei", a declarat guvernatorul Rezervei Federale, Ben Bernanke.

Obama a primit felicitari din toata lumea, dar pe Wall Street indicii bursieri au scazut puternic, ceea ce arata ca investitorii nu au mare incredere in el. Mai ales ca republicanii si-au pastrat majoritatea in Camera Reprezentantilor. Riscul unui blocaj in Congres se mentine, desi liderii opozitiei se declara gata de compromis.

Partidul republican trebuie, si el, sa reflecteze asupra viitorului sau, daca nu vrea sa ramana decenii la rand departe de Casa Alba. Alegerile au aratat ca audienta partidului scade in randul minoritatilor si al tinerilor, al caror numar este in crestere. In cateva state, alegatorii au adoptat, prin referendum, propuneri inadmisibile pentru republicani: legalizarea casatoriilor intre homosexuali si a consumului "recreativ" de marijuana.

Intr-un alt referendum, alegatorii din Puerto Rico, au aprobat propunerea ca insula sa devina al 51-lea stat federal american. In prezent, Puerto Rico este doar "asociat" cu Statele Unite.

ONU ii recomanda presedintelui Obama sa actioneze in Siria si in Orientul Mijlociu... 19 persoane au fost ranite si una a murit inaintea unui concert Linkin Park...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x