Antena Căutare

Bilant negru: Lideri, ucisi in accidente de avion

Presedintele polonez nu este singurul care piere intr-un accident aviatic. BBC online a publicat o cronologie a presedintilor si altor lideri politici ucisi in astfel de accidente.

● 1936: Arvid Lindman, premierul suedez, moare in data de 9 decembrie, cand avionul lui, un Douglas DC2, se prabuseste peste casele din cartierul londonez Croydon, incercand sa decoleze pe o vreme cu ceata densa.
● 1943: Premierul polonez Wladislaw Sikorski, aflat in exil, moare cand avionul B24C Liberator s-a prabusit, in data de 4 iulie, in Marea Mediterana, in scurt timp dupa ce decolase de pe aeroportul din Gibraltar.
● 1959: Presedintele Republicii Centrale Africane, Barthelemy Boganda, e ucis la 29 martie cand avionul in care se afla explodeaza in aer, deasupra Banguiului.
● 1961: Dag Hammarskjold, secretarul general al ONU, moare cand avionul sau se prabuseste in jungla, in Zambia, la 17 septembrie.
● 1966: In data de 13 aprilie, elicopterul presedintelui Irakului Abdul Salam Arif se prabuseste din cauza unei firtuni puternice.
● 1977: Premierul iugoslav Dzemal Bijedic moare in data de 18 ianuarie, aparatul sau de zbor, Gates Learjet, izbindu-se de un munte, din cauza viscolului puternic.
● 1981: Presedintele Ecuadorului Jaime Roldos Aguilera isi pierde viata la 24 mai, cand Beech Super King Air 200 FAE-723 se prabuseste din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.
● 1981: Cu doua luni mai tarziu, in acelasi an, moare in accident aviatic si lederul panamez Omar Torrijos, cand Panamian Air Force se prabuseste, la 31 iulie, in conditii suspecte.
● 1986: Presedintele Mozambicului, Samora Machel, moare la 19 octombrie, cand avionul Tupolev-134A se prabuseste pe timp de furtuna incercand sa aterizeze la Maputo.
● 1988: Presedintele pakistanez, generalul Muhammad Zia Ul-Haq,moare cand un Lockheed C-130B al Pakistani Air Force cade la 17 august, imediat dupa ce decolase de la Bahawalpur.
● 1994: Este anul cand doi presedinti, cel al Rwandei, Juvenal Habyarimana, si cel din Burundi, Cyprien Ntaryamira, care se aflau impreuna intr-un avion Dassault Facon 50 9XR-NN, mor cand aparatul a fost doborat, la 6 aprilie, de o racheta, cand se apropia de aeroportul din Kigali.
● 2004: Boris Trajkovski, presedintele macedonean, moare cand avionul sau, Beechcraft Super King Air 200 Z3-BAB, care se pregatea sa aterizeze la Mostar, in data de 26 februarie, se prabuseste din cauza conditiilor meteorologice nefavorable.
● 2005: Vicepresedintele sudanez, John Garang, moare in accident de elicopter, pe vreme rea, izbindu-se de un lant muntos din sudul Sudanului, in data de 30 iulie.

Sursa: www.jurnalul.ro

New York: Incendiu masiv in Chinatown... Presedintele interimar al Poloniei, fiul unui fost ambasador polonez in Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x