Antena Căutare

Doliu în SUA! Cel mai longeviv supraviețuitor de la Pearl Harbor a murit, la vârsta de 106 ani

Ray Chavez, cel mai longeviv veteran american care a supraviețuit atacului de la Pearl Harbor, din 7 decembrie 1941 – evenimentul în urma căruia Statele Unite ale Americii au intrat îmn cel de-Al Doilea Război Mondial, a murit, miercuri, la vârsta de 106 ani.

Ray Chavez, cel mai longeviv veteran american care a supraviețuit atacului de la Pearl Harbor, din 7 decembrie 1941 – evenimentul în urma căruia Statele Unite ale Americii au intrat îmn cel de-Al Doilea Război Mondial, a murit, miercuri, la vârsta de 106 ani.

Chavez, care s-a luptat cu o pneumonie, a murit în spomn, în suburbia San Diego din orașul californian Poway, după Cuma spus fiica lui Kathleen Chavez.

În mai, veteranul, care s-a înrolat în marina americană la 27 de ani, s-a întâlnit la Casa Albă cu preşedintele Donald Trump, care i-a mulţumit pentru activitate şi l-a felicitat pentru vitalitatea sa.

În 2016, Raymundo Chávez s-a deplasat în Hawaii pentru a participa la ceremonia prilejuită de împlinirea a 75 de ani de la atacul japonez despre care, după cum spunea el, îşi amintea fiecare detaliu.

La sărbătorirea vârstei de 105 ani, Chávez a primit scrisori semnate atât de Donald Trump, care l-a numit „o comoară pentru naţiune", precum şi de la foşti preşedinţi americani precum George H.W. Bush, George W. Bush, Jimmy Carter şi Bill Clinton.

Născut în 1912 în localitatea californiană San Bernardino, Chávez s-a mutat mai apoi la San Diego, unde a locuit, iar după perioada din armată a început o afacere legată de grădinărit de care s-a ocupat până în urmă cu zece ani.

În Forţele Armate ale Statelor Unite, el a fost repartizat pe nava detectoare de mine USS Condor la baza militară Pearl Harbor, care a fost atacată de japonezi pe 7 decembrie 1941.

Cum a supraviețuit atacului

Cu câteva ore înainte de atac, el se afla la bordul navei, patrulând, când el și alții au văzut un periscope al unui sumbarin japonez. Ei au raportat submarinul, care a fost distrus cu scurt timp înainte de atac.

La momentul atacului, Chavez se afla în locuința lui din apropiere. El îi spusese soției lui să nu îl trezească, deoarece a patrulat toată noaptea.

„Mi s-a părut că am dormit doar 10 minute când ea m-a strigat și mi-a spus că suntem atacați. Mi-a spus că au venit japonezii și atacă totul”, a povestit el, într-un interviu, precizând că după acest moment, a alergat înapoi la post, dar a văzut totul în flăcări.

Într-un interviu acordat în 2017 agenţiei EFE, Chavez a apreciat că faptul că a ajuns la această vârstă cu energie şi o memorie intactă se datorează unui stil de viaţă sănătos şi exerciţiilor de gimnastică făcute două zile pe săptămână.

Veteranul, a cărui familie a emigrat din Mexic în Statele Unite ale Americii în anul 1908, este ţinut minte pentru carisma şi simplitatea lui, dar şi pentru mândria cu care vorbea despre timpul petrecut în rândurile Marinei americane. Frecvent, el era invitat la parade militare şi alte evenimente din jurul comitatului Sand Diego.

Atacul militar de la Pearl Harbor a fost dat prin surprindere de Marina Imperială Japoneză împotriva bazei navale de la Pearl Harbor, Hawaii, în dimineața zilei de duminică, 7 decembrie 1941. După acest atac, Statele Unite ale Americii au intrat în cel de-Al Doilea Război Mondial.

O româncă a fost ucisă în stil mafiot în Spania! A murit în brațele surorii ei. Motivul pentru care a fost omorâtă... Un bărbat din Republica Moldova şi-a înscenat propria moarte în Statele Unite! Cum s-a dat de gol după ce a încasat cele...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x