Antena Căutare

Atacul sângeros din Turcia a luat viața a peste 20 de copii . Una dintre victime, un bebeluş de numai trei luni

Cel puţin 22 dintre cei 51 de oameni ucişi în atacul sinucigaş de la o nuntă din Gaziantep, din sud-estul Turciei, aveau mai puţin de 14 ani, a declarat un oficial guvernamental turc, citat de Reuters. Una dintre victime este un bebeluş de numai trei luni.

Cel puţin 22 dintre cei 51 de oameni ucişi în atacul sinucigaş de la o nuntă din Gaziantep, din sud-estul Turciei, aveau mai puţin de 14 ani, a declarat un oficial guvernamental turc, citat de Reuters. Una dintre victime este un bebeluş de numai trei luni.

Atacul, cel mai sângeros dintr-o serie de atentate care au vizat Turcia anul acesta, a fost comis de un adolescent cu vârsta cuprinsă între 12 şi 14 ani, iar preşedintele Recep Tayyip Erdogan a acuzat organizaţia teroristă Stat Islamic că se află în spate.

“Dovezile iniţiale sugerează că a fost un atac ISIS”, a spus duminică Erdogan. El a precizat că 69 de oameni sunt în spital şi că 17 dintre ei sunt “răniţi grav”.

O vestă de explozibili distrusă a fost găsită la faţa locului, au precizat autorităţile. Bomba a fost detonată când oaspeţii ieşeau pe stradă, după ceremonia tradiţională a pictării invitaţiilor cu henna. Pe zidurile care mărginesc strada îngustă se vedeau încă duminică urme de sânge şi de fum.

“Sărbătoarea se apropia de sfârşit şi a fost o explozie puternică printre oamenii care dansau”, a povestit un martor, Veli Can, în vârstă de 25 de ani. “Erau sânge şi bucăţi de cadavre peste tot”, a adăugat el.

“Vrem ca aceste masacre să se termine. Suntem îndureraţi, în special femeile şi copiii”, a spus şi un alt martor, Ibrahim Ozdemir.

Duminică, sute de oameni au luat parte la funeralii. Sicriele victimelor au fost învelite cu drapelele verzi ale islamului. Nu toţi cei care şi-au pierdut, însă, viaţa au putut fi îngropaţi aşa cum cere tradiţia. Multe cadavre au fost atât de mutilate încât vor putea fi identificate numai în urma testelor ADN.

La cel puţin una dintre înmormântări au avut loc proteste antiguvernamentale. Oamenii au aruncat cu sticle de plastic şi au scandat “Erdogan criminalul!”. O parte dintre turci consideră că Guvernul nu a făcut suficiente pentru a asigura securitatea populaţiei în faţa ISIS.

Organizaţia teroristă Stat Islamic a fost acuzată şi pentru alte atacuri similare în Turcia, vizând adesea reuniuni kurde. Cel mai sângeros a avut loc în luna octombrie, când atacatori sinucigaşi au ucis peste 100 de persoane la un miting pro-kurzi organizat la Ankara.

Potrivit partidului pro-kurd HDP, nunta vizată era a unuia dintre membrii săi. Mirele se numără printre răniţi. Atacul de sâmbătă a avut loc în condiţiile în care Turcia este încă în stare de şoc, la numai o lună după ce Erdogan şi Guvernul său a supravieţuit unei tentative de lovitură de stat dată de o facţiune a armatei. Ankara îl acuză pe clericul de opoziţie Fethullah Gulen, aflat în exil în Statele Unite, că se află în spatele puciului. Acesta a negat, însă, acuzaţiile.

Alertă maximă! Zeci de mii de japonezi evacuați și sute de zboruri anulate. Capitala Japoniei urmează să fie lovită de u... A apărut "Poliția Pokemon Go". 50 de agenți, "înarmați" cu telefoane, monitorizează străzile orașulu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x