Antena Căutare

Curtea Supremă din Israel a respins o lege din 2017 care legalizează retroactiv 4.000 de locuinţe israeliene din Cisiordania ocupată

Curtea supremă din Israel a respins marţi o lege din 2017 care legalizează retroactiv aproximativ 4.000 de locuinţe israeliene construite în Cisiordania ocupată, transmite Reuters.

Un complet format din nouă judecători a votat pentru respingerea legii din 2017, potrivit căreia israelienii pot rămâne în teritoriul rrespectiv dacă au construit acolo fără să fi ştiut de proprietatea palestiniană, sau dacă locuinţele au fost construite la recomandarea statului. Opt judecători au votat pentru şi unul împotrivă.

Organizaţiile pentru protecţia drepturilor omului afirmă că legea, care a fost blocată la scurt timp de la adoptare, în timpul analizării de către instanţă a petiţiilor împotriva acesteia, a legalizat peste 50 de avanposturi israeliene fără aprobarea guvernului.

”Legea încalcă drepturile de proprietate ale rezidenţilor palestinieni şi favorizează interesele de proprietate ale israelienilor”, a afirmat judecătoarea şefă Justice Esther Hayut, în decizia completului.

Partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu a apreciat că este ”regretabil” că instanţa a intervenit asupra ”unei legi importante pentru aşezări şi viitorul acestora” şi că va lua măsuri pentru a o reactiva.

Noul partener de coaliţie al Likud, formaţiunea Albastru şi Alb, a afirmat că ”legea în formatul său contravine situaţiei constituţionale din Israel, iar problemele ei legale erau cunoscute la aprobare”.

”Respectăm decizia Înaltei Curţi şi vom asigura implementarea ei”, a arătat partidul Albastru şi Alb.

Sub conducerea premierului Netanyahu, guvernul s-a angajat să extindă suveranitatea ţării asupra aşezărilor evreieşti şi în Valea Iordanului, în Cisiordania, teritoriu ocupat de Israel în războiul din Orientul Mijlociu din 1967, unde Palestinienii vor să crearea statului lor.

Guvernul urmează să începă discutatea anexării de facto pe 1 iulie, dar nu este clar dacă principalul aliat al său, Statele Unite, îşi vor da acordul.

Palestinienii au respins planul de pace al preşedintelui Donald Trumo, care prevede că majoritatea aşezărilor israeliene vor fi incluse în teritoriul israelian.

Sursa : news.ro

Mai multe tancuri petroliere care trebuiau să transporte petrol din Venezuela au făcut cale întoarsă din cauza riscului ... O firmă de IT din India, puţin cunoscută, şi-a ajutat clienţii să spioneze oficiali guvernamentali din Europa şi compani...
Focaccia simplă de casă. Rețetă de pâine din bucătăria italiană
Atunci când ți-e poftă de pâine preparată în casă, cu siguranță te gândești care ar fi...
Horoscopul zilei de 31 martie 2023. Leii sunt plini de energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 31 martie 2023 spune că nativii din zodia Leilor nor avea parte de o zi...
Parteneri
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2023. Taurii vor avea parte de o nouă poveste de iubire
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x