Antena Căutare

Fostul vicepreşedinte sirian Abdel Halim Khaddam moarte în exil în Franţa

Fostul vicepreşedinte sirian Abdel Halim Khaddam, care a devenit un reprentant al opoziţiei faţă de regimul lui Bashar al-Assad în exil, a murit marţi în Franţa, au declarat apropiaţi de-ai săi pentru Reuters.

Khaddam a murit, la vârstă de 88 de de ani, în urma unei crize cardiace, precizează Salah Ayach.

Abdel Halim Khaddam - care s-a aflat timp de 30 de ani în slujba lui Hafez al-Assad şi apoi a fiului acestuia, Bashar - a dezertat şi s-a refugiat la Paris în 2005.

În 2011, în plină contestare a regimului lui Bashar al-Assad, înainte ca criza să se transforme în luptă armată, el a încercat să unească diverse mişcări ale opoziţiei, înfiinţând la Paris un Comitet Naţional de Susţinere a Revoluţiei Siriene (CNSRS) şi îndemna la o intervenţie a comunităţii internaţionale împotriva Damascului.

”În cazul în care comunitatea internaţională nu reacţionează pentru a opri aceste crime şi a proteja civilii, sirienii vor fi nevoiţi să ia armele pentru a se apăra ei înşişi”, declara el pentru Reuters în noiembrie 2011.

Opozanţilor care nu aveau încredere în îndelungatul său trecut în serviciul regimului şi care arătau cu degetul bogăţiile pe care le-a acumulat, el le răspundea că nu are sânge pe mâini şi că s-a concentrat asupra afacerilor externe.

”Este adevărat că eram cu al-Assad. Mă opuneam politicilor interne, dar nu am atacat regimul, pentru că sancţiunea celor care i se opuneau era închisoarea pe viaţă sau moartea”, spunea el.

Sursa : news.ro

O jurnalistă a fost ucisă în Mexic... Un medic care s-a întâlnit cu Putin săptămâna trecută, Denis Proţenko, infectat cu noul coronavirus; analizele preşedint...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x