Antena Căutare

Geografia mai tare ca istoria?

Intr-o serie de eseuri intitulate “Calatorie geopolitica”, politologul american George Friedman observa ca Muntii Carpati si campia poloneza au determinat istoria Europei.

Carpatii au despartit imperiile europene si euro-asiatice care s-au extins in cautarea propriei securitati. Campia poloneza a fost deopotriva culoarul de trecere pentru armatele puterilor rivale precum si obiectul compromisurilor lor teritoriale.

Asa se explica de ce romanii au invatat arta supravietuirii fara glorie, in timp ce polonezii au optat pentru nobletea esecurilor marete.

In acest context geografic, slabiciunea Rusiei, pacifismul Germaniei si introvertirea Turciei nu sunt decat stari pasagere. Odata depasite - si mereu s-a intamplat asa - tentatia revenirii pe pozitiile pierdute readuce Europei razboiul si nefericirea actorilor locali.

Intrebarea este daca securitatea acestora din urma este garantata de NATO si UE? Friedman crede ca nu! Intre atari produse ale ingineriei politice si forta determinismului geografic, ratiunea geografiei iese invingatoare.

Articolul continuă după reclamă

Daca revenirea Turciei la statutul de putere regionala nu ar ridica probleme, intrucat Turcia seculara va contrabalansa Rusia, preluand povara indiguirii acesteia de pe umerii SUA, nu la fel se intampla cu Germania. America nu a acceptat niciodata o Europa dominata de Germania, de Rusia sau, mai rau, de amandoua. Pe de alta parte, o astfel de dominatie a fost totdeauna fatala pentru statele central europene. Acestea pot gasi deci doar in SUA garantia securitatii. Din nefericire, SUA sunt in prezent blocate in viesparul asiatic.

De ce ar redeveni Germania o amenintare? Ne-o spune tot geografia. Germania are nevoie de resursele Rusiei; dupa cum Rusia are nevoie de tehnologia germana. Totodata, ca economie bazata pe export Germania nu poate sustine prin consum propriu dezvoltarea noilor membri ai UE, iar nemtii nu vor sa le subventioneze creditarea spre a le sustine puterea de cumparare sau sa le ingaduie dumpingul social.

De aceea, pe fundalul crizei si al dezamagirii provocate de incoerenta UE, Berlinul va renunta la proiectul Germaniei europene spre a reveni la cel al Europei germane. O idee ce nu va avea succes fara cooperarea Rusiei si care implica sacrificarea vecinatatii lor comune. Singura solutie pentru aceasta ar fi abandonarea iluziei europene si constituirea unei aliante proprii de la Baltica la Marea Neagra (Polonia, Romania, Slovacia, Ungaria, Bulgaria) sub protectia SUA.

Eu insumi am pus diagnostice similare, dar tratamentul propus a fost diferit. Geografia creeaza aceleasi nevoi si ofera aceleasi resurse. Combinarea lor in solutii politice tine de oameni si de experienta lor istorica. Ea insasi iesita din malaxorul istoriei, UE ofera vechilor nevoi alte oportunitati. Oricine se poate intoarce la vechile obiceiuri de indata ce puterea regasita i-o permite. Identitatea de solutie conduce, insa, la identitate de deznodamant. Ideea Europei politice poate fi deci salvata. Depinde de noi!

Sursa: Jurnalul National

Polonia: Ancheta Rusiei asupra accidentului de la Smolensk este inacceptabila... Piese din Tezaurul Romaniei, expuse la Muzeul Forurilor Imperiale din Roma...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x