Antena Căutare

George W. Bush, amintiri din presedintie

Fostul presedinte american George W. Bush vorbeste in memoriile sale despre razboi, CIA si Tony Blair.

A fost "vocea ratiunii", care s-a opus, o vreme, utilizarii fortei impotriva Irakului. S-a infuriat teribil la vestea ca regimul lui Saddam Hussein nu detinea arme de distrugere in masa. Cu toate acestea, considera ca nu are de ce sa-si ceara scuze pentru declansarea razboiului pentru ca "lumea este mai buna fara Saddam Hussein" si nici nu se distanteaza de metodele dure de interogare folosite de Agentia Centrala pentru Informatii (CIA) pe pielea suspectilor de terorism, spunand ca aceste tehnici "au salvat vieti".

Acestea sunt cateva dintre marturiile din volumul de memorii lansat ieri de fostul presedintele american George W. Bush. Atat in paginile cartii sale, intitulate "Decision Points", cat si in interviurile de promovare pe care le-a acordat unor mass-media cu greutate (The Times, The Guardian, NBC), fostul lider de la Casa Alba incearca sa explice principalele decizii pe care le-a luat pe durata mandatelor sale.

Despre discutiile ce-au precedat invazia din Irak, Bush a spus: "Eram o voce disidenta. Nu voiam utilizarea fortei. Voiam sa dau o sansa diplomatiei".

Potrivit unui fragment din cartea sa, publicat de presa, Bush da asigurari ca "nimeni nu a fost atat de afectat si de furios ca mine atunci cand nu am gasit arme de distrugere in masa" in Irak, avand in vedere ca aceasta a fost justificarea pentru declansarea ostilitatilor. Cu toate acestea, considera ca scuzele nu-si au locul.

Articolul continuă după reclamă

"Ar insemna ca aceasta hotarare a fost rea. Iar eu nu cred ca a fost o hotarare rea", a spus Bush, intr-un interviu acordat postului NBC.

In volumul care ii poarta semnatura, fostul presedinte se refera si la un alt aspect foarte controversat al mandatului sau: aprobarea unor tehnici de interogatoriu dure si controversate.

Intr-un interviu pentru The Times, el subliniaza ca "trei persoane au fost supuse la tehnica simularii inecului si cred ca decizia a dus la salvarea unor vieti" si ca "interogatoriile lor au contribuit la dejucarea unor comploturi avand ca obiectiv atacuri la facilitati diplomatice americane din strainatate, aeroportul Heathrow si Canary Wharf din Londra, precum si mai multe obiective din SUA".

Despre relatia sa apropiata cu fostul premier britanic Tony Blair, George W. Bush spune ca a sustinut ca i-a oferit acestuia optiunea de a nu trimite trupe britanice in Irak, atunci cand a fost amenintat cu un posibil vot de ne¬in¬credere in Parlamentul de la Londra.

"Decat sa piarda Guvernul, mai degraba l-as fi avut pe Tony, cu intelepciunea si gandirea sa strategica, ca prim-ministru al unui aliat puternic si important", a afirmat el.

In privinta opiniei publice britanice, el a declarat: "Nu mai conteaza cum ma privesc oamenii in Marea Britanie. Si sincer, cateodata, nu conta nici atunci".

Sursa: Jurnalul National

Foto: Hepta

Franta se opune aderarii Romaniei in spatiul Schengen... Sarkozy a promulgat legea de reformare a sistemului de pensii din Franta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x