Antena Căutare

Gideon Saar, singurul contracandidat al lui Netanyahu în alegerile primare în Likud

Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu înfruntă o frondă - în urma unor eşecuri de a forma un guvern şi după ce a fost inculpat de corupţie - în calitate de şef al Partidului Likud, condusă de către deputatul Gideon Saar, care şi-a lansat o campanie cu scopul de a-i smulge funcţia, relatează AFP.

Acest veteran al scenei politice israeliene şi-a început luni seara, la Or Yehuda, în apropiere de Tel Aviv, cursa de singur ”challenger” al lui Benjamin Netanyahu în vederea unor alegeri primare în Partidul Likud, prevăzute la 26 decembrie.

Gideon Saar, în vârstă de 53 de ani, a îndemnat în toamnă la organizarea unor alegeri primare în vederea desemnării viitorului preşedinte al Likudului, o formaţiune condusă de Benjamin Netanyahu din 1993, cu excepţia unei perioade de şase ani, în care a fost condusă de către Ariel Sharon. Însă apelul său nu a provocat atunci ecoul dorit.

În ultimele săptămâni, în urma inculpării lui Netanyahu de corupţie, abuz de putere şi fraude în trei dosare, partidul a acceptat, până la urnă, să organizeze alegeri primare din scurt.

Al treilea rând de alegeri legislative în mai puţin de un an sunt prevăzute la 2 martie, cu speranţa de a pune capăt celei mai grave crize din istoria Israelului, în contextul în care liderii nu au reuşit să se înţeleagă în vederea formării unui Guvern de coaliţie.

NETANYAHU ”A EŞUAT”

Netanyahu "a eşuat în două rânduri, dar nu din cauza ideilor Likudului”, a tunat luni seara Saar, îndemnând la ”renaşterea” marii formaţiuni israeliene de dreapta.

”Oamenii vor schimbarea la conducerea Likudului”, a adăugat Saar, în uralele susţinătorilor săi, care scandau "Raq Saar Yakhol" (”Numai Saar poate!” în ebraică) şi anume să asigiure preşedinţia Likudului la putere în urma alegerilor din martie.

Aspirantul la şefie a salutat moştenirea lui Netanyahu, cel mai longeviv premier din istoria israeliană, dar l-a îndemnat să meargă mai departe în reformele judiciare şi să extindă ”suveranitatea” Israelului în teritoriile palestiniene ocupate.

Gideon Saar a evitat să evoce elefantul din camera cu porţelanuri - inculparea cu privire la corupţie a lui Netanyahu.

”În cadrul Likudului este contraproductiv să se vorbească despre asta, pentru că o mare parte a alegătorilor din Likud crede că sunt dosare construite piesă cupiesă”, subliniază Emmanuel Navon, un profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Tel Aviv şi un apropiat al taberei lui Saar.

”MAI DE DREAPTA CA NETANYAHU”

”El (Saar) este mai de dreapta ca Netanyahu 100%”, declară pentru AFP Navon.

”În dosarul judiciar, el spune, de exemplu, «Netanyahu se plânge de o lovitură de stat a justiţiei», dar în timpul celor 13 ani la conducerea Guvernului el nu a făcut vreo reformă judiciară (...). Iar în privinţa suveranităţii în anumite teritorii (palestiniene) eu cred că el (Gideon Saar) ar face mai mult”, adaugă el.

Mai de dreapta ca Netanyahu, Saar joacă însă cartea unificatorului până în afara partidului său, mizând pe relaţii cu şefii altor partide şi, fără să o spună, pe faptul că el nu este inculpat de justiţie, în contextul în care partidul Albastru-alb al lui Benny Gantz refuză să împartă puterea cu Netanyahu tocmai din cauza acestor dosare.

"Gideon Saar poate construi viitoarea coaliţie (...). El ne poate lărgi susţinerea, nu numai în privinţa (Partidului) Albastru-alb, dar şi cu alte partide de dreapta”, rezumă pentru AFP Sharren Haskel, una dintre puţinii deputaţi din Likud care-l susţin în mod deschis pe Saar împotriva lui Netanyahu, declarându-se pregătită ”să plătească preţul politic”.

Şansele lui Saar, care contează pentru moment pe susţinerea a cinci deputaţi fără să fie suţinut de vreun ministru, de a învinge în aceste alegeri primare sunt slabe.

Dar ”dacă Netanyahu obţine o victorie în Likud, noi ne vom întoarce în opoziţie”, preconizează Yehuda Glick, un fost deputat Likud. Astfel, fronda faţă de Netanyahu ar putea să se amplifice.

Sursa : news.ro

Un plan de atentate vizând un târg de Crăciun la Viena şi alte ţinte în Germania, Franţa şi Luxemburg, dejucat... Preşedinta Senatului italian, Maria Elisabetta Casellati, din cadrul Forza Italia, opreşte legalizarea canabisului light...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x