Antena Căutare

Guatemala: Curtea Supremă blochează temporar un acord în domeniul imigraţiei cu SUA

Curtea Constituţională guatemaleză a blocat temporar semnarea unui eventual acord în domeniul imigraţiei cu Washingtonul - care ar transforma Guatemala într-o ”ţară foarte sigură”, în care imigranţi care vor să se ducă în Statele Unite ar putea depune cereri de azil, relatează AFP.

Preşedintele guatemalez Jimmy Morales - care se loveşte de o opoziţie internă puternică faţă de acest proiect - şi-a anulat anterior o întâlnire prevăzută luni,la Washington, cu omologul său american Donald Trump, din cauza unor ”specualaţii” cu privire la o posibilă semnare a unui acord în domeniul imigraţiei.

Curtea Constituţională, sesizată prin trei recursuri, a emis duminică seara târziu o interdicţie provizorie, care împiedică Guatemala să se constituie într-o ”ţară foarte sigură”. Orice acord în acest sens ar trebui să fie aprobat mai întâi de Parlament, potrivit Curţii, cea mai înaltă jusridicţie din ţară.

Guvernul a anunţat joi vizita preşedintelui la Washington, în vederea abordării unor ”subiecte legate de migraţie şi securitate”, păstrând însă o tăcere totală, cu privire la agendă, asupra întâlnirii cu Donald Trump.

Această tăcere a lăsat drum liber unor ”speculaţii” cu privire la încheierea unui acord în domeniul imigraţiei, în contextul în care oficiali guvernamentali au recunoscut existenţa unor negocieri în acest subiect.

Duminică, Guvernul a precizat că întâlnirea a fost amânată. El a dat asigurări într-un comunicat că discuţiile cu Washingtonul continuă, inclusiv cu privire la imigranţi.

Amânarea vizitei confirmă că semnarea acordului - ”o acţiune ilegală şi perversă” - era prevăzută, a scris pe Twitter un apărător al drepturilor, Jordan Rodas, autorul unuia dintre aceste recursuri.

În opinia fostului ministru de Externe Edgar Gutierrez, un asemenea acord ar transforma Gutemala în ”cel ami mare lagăr de concentrare din istorie”.

”În prezent, 360.000 de imigranţi trec anual pe aici, fără operaţiuni împotriva (imigranţilor) clandestini” în Statele Unite, iar dacă ar fi lansate asemenea operaţiuni, ”în zece ani vom avea şapte milioane de imigranţi aici”, a declarat el pentru cotidianul El Periodico.

Polemica are loc cu mai puţin de o lună înainte de turul doi, la 11 august, al alegerilor prezidenţiale, în urma căruia social-democrata Sandra Torres sau candidatul dreptei Alejandro Giammattei îi va succede, în ianuarie lui Morales. Cei doi finalişti resping acest eventual acord, apreciind că ar provoca o criză umanitară în ţară.

Opozanţi ai acestui acord avut în vedere consideră că Guatemala nu poate să joace rolul de gazdă a imigranţilor aflaţi în drum către Statele Unite, fiind la rândul său una dintre principalele surse se candidaţi la ”visul american”.

Amnesty International (AI) şi ate organizaţii de apărarea drepturilor omului, subliniază că Gutemala nu întruneşte condiţiile pentru a fi o ”ţară sigură”. ”Legilaţia în Gutenala (...) nu permite să se distingă între cei care caută o protecţie împotriva violenţei sau ameninţări grave la adresa siguranţei lor şi ceilalţi”, relevă Juliana Cano Nieto, adjuncta directoarei AI pentru Americi.

Washingtonul şi-a suprimat în martie ajutoarele pe care le acorda ”Triunghiului Nordului” central-american - El salvador, Guatemala şi Honduras -, la cererea lui Trump, care le acuză că nu fac ”nimic” pentru a împiedica imigranţi să se ducă în Statele Unite.

Sărăcia în care trăiesc 59% dintre cei 17,7 milioane de locuitorii ai Guatemalei şi violenţa gangurilor criminale împing anual zeci de mii de bărbaţi, femei şi copii să caute o viaţă mai bună în Statele Unite.

Sursa : news.ro

Un student canadian a fost arestat în China... Primul caz de Ebola in orașul congolez, Goma...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x