Antena Căutare

Guvernul yemenit încheie un acord cu separatiştii din sudul ţării asupra împărţirii puterii

Guvernul yemenit şi separatiştii au încheiat un acord, sub egida Arabiei Saudite, prin care îşi împart puterea în sudul ţării, devastat de război, au declarat vineri surse din amebele tabere pentru AFP.

”Semnarea va avea loc mai târziu, marţi”, la 29 octombrie, a declarat o sursă din cadrul Guvernului yemenit, recunoscut de comunitatea internaţională, o informaţie confirmată de către un oficial din cadrul Consiliului Tranziţiei din Sud (STC), care reprezintă searatiştii.

”Noi am semnat versiunea finală a acordului şi aşteptăm semnarea comună în câteva zile”, a confirmat un conducător din cadrul STC.

Postul public saudit de ştiri Al-Ekhbariya a anunţat vineri, într-un mesaj postat pe Twitter, că ”Guvernul yemenit şi STC au ajuns la un acord”.

În virtutea acestui acord, din noul Guvern urmează să facă parte miniştri provenind din STC.

Separatiştii din sud sunt în principiu aliaţii forţelor proguvernamentale în războiul din 2014 împotriva rebelilor huthi, care provin din nordul ţării şi sunt susţinuţi de marele rival al Arabiei Saudite, Iranul.

Din 2015, o coaliţie condusă militară condusă de Arabia Saudită şi aliaţii săi, în special Emiratele Arabe Unite (EAU), intervine în Yemen în susţinerea forţelor proguvernamentale împotriva huthi, care au cucerit vaste porţiuni din ţară, înclusiv capitala Sanaa.

Oraşul Aden (sud) a devenit capitala provizorie a ţării.

Un nou front s-a deschis în război între forţele loiale Guvernului şi separatiştii din cadrul STC, care reclamă independenţa sudului Yemenului şi care au preluat controlul asupra oraşului Aden.

Confruntări armate sângeroase au avut loc în ultimele luni între cele două tabere.

Negocieri între cele două părţi au fost purtate sub egida Arabiei Saudite la Jeddah, în vestul Arabiei Saudite.

Acordul anunţat vineri prevede o revenire la Aden a Guvernului preşedintelui yemenit, aflat în exil la Riad.

Războiul din sudul ţării a agravat situaţia civililor în ţară, în care conflictul armatt a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume potrivit ONU.

Sursa : news.ro

Moscova trimite 300 de militari din Cecenia în nordul Siriei ”să efectueze operaţiuni speciale” şi 20 de vehicule blinda... Erdogan dă în judecată revista franceză Le Point care-l cataloghează drept ”eradicator” al kurzilor din Siria pe prima p...
Stratul de ceară de pe mere. Ce spun specialiștii despre el și cum poate fi eliminat
Fructele din supermarketuri sunt frumoase. Au o formă atât de uniformă, sunt atât de...
Horoscopul zilei de 23 martie 2023. Racii au parte de o zi minunată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 23 martie 2023 spune că Racii se vor bucura de clipe și momente care le vor...
Parteneri
Icre de fasole cu ceapă caramelizată. Rețetă delicioasă de post
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x