Antena Căutare

Începe RĂZBOIUL în Marea Neagră! Nava de atac a americanilor e pe drum

Un incident grav s-a petrecut recent în largul Mării Negre! La scurt timp de la producere, oficialii au intrat în stare de alertă şi deja s-a intaurat legea marţială, după ce liderii au început să vorbească tot mai mult despre "un război total". Ce s-a întâmplat și ce anunță experții?

Un incident grav s-a petrecut recent în largul Mării Negre! La scurt timp de la producere, oficialii au intrat în stare de alertă şi deja s-a intaurat legea marţială, după ce liderii au început să vorbească tot mai mult despre "un război total". Ce s-a întâmplat și ce anunță experții?

Ucraina şi Rusia sunt angajate în cea mai gravă confruntare de mai mulţi ani, după capturarea de către Paza de Coastă rusă, în largul Crimeei anexate, a trei nave militare - într-un incident armat fără precedent.

AMERICA TRIMITE O NAVĂ DE RĂZBOI

Armata americană a început miercuri pregătirile pentru trimiterea unei nave de război în Marea Neagră pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina după recentul incident de lângă strâmtoarea Kerci, a informat presa americană, citată joi de agenţia de presă Xinhua.

Război TOTAL în Marea Neagră! Specialiştii sunt în stare de alertă

Astfel, armata SUA a cerut Departamentului de Stat să notifice Turcia despre eventualul său plan de a trimite o navă militară în Marea Neagră, a anunţat CNN, citând mai mulţi oficiali americani, care au afirmat că acest demers reprezintă ''un răspuns'' la confruntarea recentă între Rusia şi Ucraina în apropiere de strâmtoarea Kerci, care face posibil accesul din Marea Neagră în Marea Azov.

Începe RĂZBOIUL în Marea Neagră! Nava de atac a americanilor e pe drum

''Statele Unite îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Montreux. Cu toate acestea, nu vom comenta despre natura corespondenţei noastre diplomatice cu guvernul turc'', a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de CNN.

Potrivit Convenţiei de la Montreux semnată în 1936, navele ţărilor neriverane sunt obligate să notifice Turcia în avans despre trecerea lor prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, care leagă Marea Mediterană de Marea Neagră.

În conformitate cu prevederile acestei convenţii, navele ţărilor neriverane nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile.

CUM A ÎNCEPUT CONFLICTUL

La 25 noiembrie, trei nave ale Forţelor navale ucrainene - două vedete blindate şi un remorcher - cu 24 de marinari au fost capturate de gărzile de coastă ruse în timp ce se pregăteau să intre în strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, pe motiv că ar fi încălcat frontiera maritimă a Rusiei.

Marina ucraineană a calificat incidentul drept ''act de agresiune'', declarând că a informat Moscova în avans despre trecerea navelor prin strâmtoarea Kerci, potrivit agerpres.ro.

În acelaşi timp, Rusia a declarat că nu a primit niciun fel de înştiinţare de acest gen, iar navele ucrainene au ignorat somaţiile gărzilor de coastă ruse.

Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat miercuri că a lansat un apel ţărilor semnatare ale Memorandumului de la Budapesta (1994) - Statele Unite, Marea Britanie şi Rusia, trei ţări care ar trebui să garanteze independenţa Ucrainei - pentru organizarea unor consultări urgente cu privire la tensiunea din strâmtoarea Kerci.

Specialiștii avertizează: "Acesta este un apel! Topirea ghețarilor se accelerează. Sute de orașe vor fi înghițite d... Românii din Italia rămân fără mașini! Motivul pentru care primesc amenzi usturătoare și sechestru pe autovehicule...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x