Antena Căutare

Inscriptie veche de 3.400 de ani, descoperita la Ierusalim

Cea mai veche inscriptie descoperita pana in prezent in Ierusalim (foto), un fragment de tablita de argila care dateaza de acum 3.400 de ani, a fost descoperita recent in Orasul sfant, au anuntat luni arheologii israelieni, citati de AFP

Acest fragment, cu dimensiunile de 2 cm pe 2,8 cm, este scris in litere cuneiforme acadiene, limba relatiilor diplomatice din epoca si atesta, potrivit cercetatorilor, importanta orasului, aflat deja in epoca bronzului. Tablita a fost descoperita in partea orientala a orasului (anexata de Israel dupa razboiul din 1967), in sectorul Ophel, la sud de esplanada Moscheilor, amplasamentul Templului evreiesc distrus in anul 70 era noastra.

Fragmentul este prea mic pentru a permite descifrarea frazei in intregime, dar, spune profesorul Wayne Horowitz, de la universitatea ebraica din Ierusalim, excelenta calitate a scriiturii demonstreaza ca "a fost realizata de un scrib inalt calificat, probabil in serviciului unui rege al Ierusalimului". Cercetatorii presupun ca este vorba de o corespondenta intre un rege cananean si faraonul Akenaten.

Tablite de acelasi timp si datand din aceeasi epoca au fost descoperite la finele secolului al XIX-lea in situl Tell el Amarna, din Egipt, continand o serie de cereri de sprijin formulate de vasalii egipteni din Siro-Palestina la adresa faraonului.

Sursa: jurnalul.ro

VIDEO! Haiti inca sufera, la sase luni de la dezastru... Cutremur de 6,2 pe scara Richter in Chile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x