Live acumFilm: Cod Rosu la Casa Alba
Prime Time 20:30Film: Jaf in stil italian

Instalatia de topit zapada! O solutie inedita, inventata de norvegieni

Norvegienii au gasit solutia sa scape de zapada. O topesc. Iar topirea se face la rece, cu apa de mare, intr-o instalatie ce functioneaza cu energie produsa tot de apa. La Oslo, exista o astfel de masinarie, unica in lume, ravnita de toata planeta

Imaginea nametilor ramasi in urma utilajelor de deszapezire se fixeaza pe retina romanilor de la prima ninsoare si pana la venirea primaverii.

In capitala Norvegiei, astfel de imagini sunt insa doar pe partii. Pentru ca exista o solutie pentru curatarea drumurilor si disparitia zapezii. O masinarie ce poate sa topeasca 500 metri cubi de zapada in fiecare ora. Instalatia a fost pusa la treaba anul trecut.

“Cand incepe sa ninga, iar stratul ajunge la cinci centimetri, incepem curatarea", a declarat Tom Kristoffersen, Directorul Departamentului Dezvoltare Urbana al Primariei din Oslo

Utilajele de deszpaezire ale firmelor cu care Primaria din Oslo are contract curata zapada si o incarca in camioane. Transportul ajunge apoi la barja pe care e amplasata instalatia de topire. Apa de mare este si agent de topire si producator de energie. Odata descarcata, zapada e amestecata cu apa si trecuta prin lamele de metal ale utilajelor. In cateva minute, devine apa numai buna de varsat in mare. E trecuta si printr-un filtru de curatare. Trei ani s-a lucrat la proiect. Iar investitia a fost de peste cinci milioane de euro. Asta daca socotim si pretul barjei, jumatate din toti banii. Iar barja nici macar nu este obligatorie.

Topitoria de zapada este o inventie deja dorita in Polonia, Rusia, Canada si Suedia. Noi nu ne-am inghesuit la nicio coada. In Romania, preferam sa deszapezim cu utilaje, multe dintre ele, de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Recomandari