Căutare Live

Macron îndeamnă la Shanghai ”să se joace european” în faţa Chinei în dosarele economice, în plin război între Washington şi Beijing

Emmanuel Macron şi-a început luni - în plin război comercial între Washington şi Beijing - cea de a doua vizită în China, unde i-a îndemnat pe europeni să acţioneze împreună, pentru a fi mai puternici în faţa chinezilor în dosarele economice, relatează AFP.

”Există agende naţionale (...), dar cu cât jucăm mai mult în (cuplul) franco-german şi mai ales european, cu atât avem mai multă credibilitate şi rezultate”, a declarat şeful statului francez la câteva ore după ce a sosit la Shanghai.

El se exprima în faţa unor şefi de întreprinderii franceze şi germane care participă la Târgul Importurilor de la Shanghai, o reuniune anuală la care Franţa este anul acesta invitată de onoare.

Emmanuel Macron urmează să viziteze târgul marţi dimineaţa împreună cu omologul său chinez Xi Jinping, care le-a oferit luni seara un dineu de gală liderilor invitaţi la acest târg.

La această întâlnire comerciale, preşedintele francez a ţinut să fie însoţit de ministrul german Anja Karliczek, însărcinată cu Educaţia şi cercetarea şi de comisarul european în exerciţiu al Agroculturii, irlandezul Phil Hogan, care urmewază să devină comisarul Comerţului în Comisia Ursulei von der Leyen.

Potrivit lui Macron, este vorba despre a arăta că, ”într-un context internaţional tot mai busculat”, o ”cooperare europeană” mai aprofundată este necesară în vederea înfruntării eficiente a giganţilor chinez şi american.

ACORD PRIVIND ORIGINILE GEOGRAFICE

În opinia sa, această consolidare este nu doar indispendabilă în planurile economic şi tehnologic - prin dosarul sensibil al 5G -, ci şi climatic. ”Dacă noi nu ne intensificăm cooperarea, nu vom reuşi să avem rezultate” după ieşirea Statelor Unite din Acordul de la Paris în lupta împotriva modificărilor climatice, consideră el.

După o primă vizită dominată de diplomaţie, în ianuarie 2018, această a doua vizită în China are o puternică dimensiune comercială, prin semnarea a aproximativ 40 de acorduri între întreprinderi.

Emmanuel Macron urmează să semneze miercuri, la Beijing, împreună cu Xi Jinping, un acord privind indicaţiile geografice protejate (PGI), care certifică originea produselor europene care intră pe piaţa chineză.

Acest acord, aşteptat de mai mulţi ani, vizează 26 de PGI franceze, şi anume vinuri şi brânzeturi - coniac, Beaujolais, Comté, pruneau d'Agen - care ar putea, astfel, să beneficieze de oprotecţie la intrarea pe piaţa chineză.

Emmanuel Macron consideră că acest acord, ”aşteptat de mult timp”, va reprezenta ”un progres foarte important, care este rezultatul unei acţiuni comune” la nivel european, întrucât acordul va viza 100 PGI din Uuniunea Europeană (UE).

”FĂRĂ TABU”

Citește și
colaj de imagini cu elena andreianu si crbl, langa oase si crbl la asia express
Cât de mult a crescut și ce frumoasă e fiica lui CRBL. Alesia moștenește frumusețea părinților
Cât de mult a crescut și ce frumoasă e fiica lui CRBL. Alesia moștenește frumusețea părinților
fotografie cu eclipsa de soare vazuta de aproape
Eclipsa de Soare 4 decembrie 2021. Cum ne afectează și ce rol are Venus retrograd, conform astrologului Minerva
Eclipsa de Soare 4 decembrie 2021. Cum ne afectează și ce rol are Venus retrograd, conform astrologului Minerva
colaj de imagini cu ioana tiriac imbracata in alb si negru
Cum arăta Ioana Țiriac înainte de schimbările făcute în ultima vreme. Fiica lui Ion Țiriac este foarte diferită
Cum arăta Ioana Țiriac înainte de schimbările făcute în ultima vreme. Fiica lui Ion Țiriac este foarte diferită
Mai multe articole

La rândul său, preşedintele chinez încearcă să-şi consolideze contactele cu europenii, în contextul în care economia ţării sale încetineşte, un recul agravat de războiul comercial cu Statele Unite.

Sinologul Jean-Pierre Cabestan, de la Universitatea baptistă de la Hong Kong, consideră că nu trebuie să existe vreo îndoială cu privire la faptul că ofensiva americană îi îndeamnă pe chinezi să se apropie de Franţa şi alte ţări. Cu toate acestea, ”europenii ar fi naivi să creadă că se pot alia cu China împotriva lui Trump”, avertizează el.

”China rămâne o problemă pentru OMC, un factor de destabilizare la marea Chinei de Sud, o ameninţare la adresaTaiwanului şi un pol autoritarist faţă de Hong Kong şi valorile noastre democratice”, apreciază autorul ”China mâine, democraţie sau dictatură?”.

Palatul Elysée a dat asigurări că Emmanuel Macron va aborda ”fără tabu” aceste subiecte sensibile, însă Beijingul l-a pus în gardă pe preşedintele francez.

"Hong Kongul şi Xinjiangul ţin de afacerile interne ale Chinei, nu este pertinent să se afle pe ordinea de zi diplomatică”, a avertizat un oficial de la Ministerul chinez de Externe, Zhu Jing.

”Dacă Franţa caută să joace un rol perturbator, sperăm să nu vedem aşa ceva”, a adăugat el referindu-se la prezenţa franceză în regiunea indo-pacifică.

În această a şasea întâlnire în decurs de doi ani, Xi Jinping ar urma să răsfeţe cuplul Macron, mai ales în cursul unui dineu privat, împreună cu soţia sa, cântăreaţa Peng Liyuan, marţi seara.

Masa va avea loc în centrul vechiului Shanghai, în Grădina Yu, considerată una dintre cele mai frumoase în China.

Emmanuel Macron urmează să inaugureze, mai înainte, noul Centru Georges Pompidou, menit să devină unul dintre noile culturale ale metropolei uriaşe, cu 24 de milioane de locuitori.

Sursa : news.ro

VIDEO - Privește și vei plânge! Mirele paralizat "s-a ridicat" în noaptea nunții și a dansat alături de aleasa... Debut al procesului penal al lui Roger Stone, fost consilier al lui Donald Trump în campania prezidenţială din 2016...
Ultimele știri