Antena Căutare

Parlamentul turc se pronunţă în ianuarie prin vot asupra trimiterii de trupe combatante în Libia, anunţă Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat joi că Parlamentul urmează să examineze în ianuarie o moţiune care autorizează trimiterea unor trupe în Libia în susţinerea Guvernului de Uniune Naţională (GNA) împotriva forţelor celui mai puternic om din estul Libiei Khalifa Haftar, relatează AFP.

”Vom prezenta moţiunea în vederea trimierii de militari în Libia imediat la reluarea lucrărilor Parlamentului”, la 7 ianuarie, a anunţat Erdogan într-un discurs la Ankara.

said today the Head of Presidential Council Fayez Al-Sirraj told him he has still relatives in , bonds between Turks & Libyans are strong while making a case for sending Turkish troops in Libya. He added Turkish support to Tripoli govt will continue.

— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt)

”Vom putea astfel să răspundem în mod favorabil invitaţiei Guvernului libian legitim” de a-l ajuta militar, a adăugat Erdogan.

”Vom susţine prin toate mijloacele Guvernul de la Tripoli, care se opune unui general pucist, susţinut de ţări arabe şi europene”, a continuat el, referindu-se la mareşalul Haftar.

Parlamentul turc a aprobat sâmbătă un Acord de cooperare militară şi în domeniul securităţii, semnat cu GNA la 27 noiembrie, în cursul unei vizite la Istanbul a şefului GNA Fayez al-Sarraj.

Acordul permite părţilor să trimită în ambele ţări personal militar şi poliţist în misiuni de antrenament şi formare, au anunţat oficiali turci.

Pentru a obţine o autorizaţie în vederea unei desfăşurări a unor forţe combatante în Libia, Guvernul turc este necesar să obţină aprobarea în Parlament a unui mandat separat, aşa cum face anual în vederea trimiterii unor militari în Irak şi în Siria.

Ankara a semnat, de asemenea, în cursul vizitei lui Fayez al-Sarraj, un Acord de delimitare maritimă, care permite Turciei să-şi valorifice drepturile cu privire la vaste zone în estul Mării Mediterane, râvnite şi de alte ţări, mai ales de Grecia.

La 10 decembrie, Erdogan a anunţat că Turcia este pregătită să desfăşoare trupe în Libia pentru a suţine GNA - în cazul în care acesta se confruntă cu un asalt al forţelor mareşalului Haftar şi cere acest lucru.

Mareşalul Haftar este susţinut de către Arabia Saudită, Egipt şi Emiratele Arabe Unite (EAU), ţări care întreţin toate relaţii tensionate sau limitate cu Turcia şi cu alt aliat al GNA, Qatarul.

Erdogan denunţă faptul că forţele lui Haftar beneficiază, de asemenea, de susţinerea unei companii ruse de securitate, Wagner, creditând astfel informaţii de presă - dezminţite de Moscova - cu privire la prezenţa acestor mercenari ruşi în Libia.

Erdogan face aceste declaraţii cu privire la trimiterea de trupe în Libia la o zi după o vizită-surpriză în Tunisia, în care a evocat dosarul libian cu omologul său tunisian Kais Saied.

Sursa : news.ro

Guvernul elveţian vrea să modifice legile privind serviciul de roaming... Navalnîi, eliberat în urma unei scurte reţineri după o percheziţie la sediul FBK din Moscova...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Medicool sezonul 6, 13 aprilie 2024. Cum să ai grijă de sănătatea și imunitatea copilului în etapa de 0-12 luni a vieții
Medicool sezonul 6, 13 aprilie 2024. Cum să ai grijă de sănătatea și imunitatea copilului în etapa de 0-12 luni a vieții Sambata, 13.04.2024, 13:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x