Antena Căutare

Practici securiste in Cuba: 30 de femei, ridicate cu forta de politie

Circa 30 de "doamne in alb", sotii si mame ale prizonierilor politici cubanezi care au participat miercuri la un "mars de protest" la Havana, au fost urcate cu forta in masini ale politiei, relateaza AFP.

In momentul sosirii echipajelor de politie, "doamnele in alb" erau huiduite de catre peste 300 de sustinatori ai Guvernului lui Raul Castro. Politistele le-au fortat sa urce in vehicule pe disidentele, care au incercat sa reziste, pentru a le transporta la locuinta uneia dintre ele.

Reina Luisa Tamayo, mama prizonierului politic Orlando Zapata, decedat la 23 februarie dupa ce a facut greva foamei, conducea grupul de femei.

"Este o manifestatie pasnica si nu vom urca intr-un guagua (microbuz) al Guvernului care ne tine rudele prizoniere de sapte ani", a declarat Laura Pollan, unul dintre liderii grupului, inainte de a fi retinuta de politiste.

Sustinatorii lui Raul Castro au aplaudat scena. "Trebuie sa le urcati cu forta, este tot ce merita pentru aceasta provocare", a strigat o femeie.

Este pentru prima oara cand politia intervine dupa doi ani pentru a reprima o manifestatie a "Doamnelor in alb".

"Doamnele in alb" au fost deja atacate marti de 200 de militanti ai regimului Castro dupa ce, luni, au inceput cele sapte zile de "masuri de protest" pentru a comemora sapte ani de la valul de arestari a 75 de opozanti, dintre care 53 sunt in continuare incarcerati.

Aceasta comemorare se desfasoara intr-un climat tensionat din cauza mortii controversate a lui Orlando Zapata, in urma grevei foamei, facuta inclusiv de Guillermo Farinas pentru a obtine eliberarea a 26 de prizonieri politici bolnavi. Acest jurnalist in varsta de 48 de ani este spitalizat de o saptamana la Santa Clara si alimentat pe cale intravenoasa la indicatia medicilor.

Tara comunista se considera victima unei "campanii de defaimare", iar presa cubaneza denunta zilnic Uniunea Europeana, al carei Parlament a votat saptamana trecuta o rezolutie in care critica moartea "evitabila" a lui Zapata.

Comunitate internationala reactioneaza
Uniunea Europeana, Statele Unite si numeroase organizatii care militeaza pentru apararea drepturilor omului au cerut eliberarea imediata a prizonierilor politici cubanezi, in urma decesului lui Zapata. Tari din America de sud, precum Brazilia si Bolivia, si-au exprimat sprijinul fata de Cuba.

Guvernul de la Havana neaga ca ar detine prizonieri politici, afirmand ca este vorba despre "mercenari" platiti de Statele Unite care a impus de 48 de ani un embargo asupra Cubei.
Valul de arestari efectuate in martie 2003 in Cuba, singura tara condusa de un partid unic, s-a aflat la originea suspendarii cooperarii cu Uniunea Europeana timp de cinci ani.

Batrana cu corn in frunte... Utilizatorii Facebook, vizati de hackeri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x