Căutare Live

Premierul britanic Johnson relaxează restricţiile legate de coronavirus de la 1 iunie, pe fondul criticilor legate de încălcarea acestora de către un consilier

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat joi că restricţiile legate de coronavirus vor fi relaxate începând din 1 iunie, în timp ce controversele legate de încălcarea acestora de către cel mai apropiat consilier al său continuă, relatează Reuters.

În Anglia, până la şase persoane se vor putea întâlni în aer liber şi şcolile se vor redeschide treptat începând de luni, a declarat Johnson în cadrul unei conferinţe de presă în care a fost întrebat din nou în legătură cu decizia consilierului său, Dominic Cummings, de a conduce 400 km în timpul măsurilor de distanţare socială.

”Aceste schimbări înseamnă că prietenii şi familia pot începe să se întâlnească cu cei dragi, să îşi vadă, probabil, ambii părinţi sau bunicii simultan”, a spus premierul. El a adăugat că retailerii în aer liber şi showroomurile auto se vor putea deschide de luni.

”Veţi putea avea întâlniri de familie într-o grădină, veţi putea face chiar şi un grătar, cu condiţia să respectaţi distanţa, cu condiţia ca toată lumea să îşi spele mâinile, cu condiţia ca toată lumea să-şi exercite bunul simţ”, a arătat Johnson.

Premierul a subliniat că schimbările sunt ”mici paşi înainte”, iar experţii în domeniul sănătăţii au avertizat că situaţia este într-un echilibru fin, cazurile noi fiind în scădere, dar nu foarte rapidă.

Guvernele din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord sunt responsabile pentru propria politică de sănătate publică.

Anunţul lui Johnson a venit la câteva ore după ce mai mulţi parlamentari din Partidul său Conservator au cerut demisia lui Cummings.

Primul ministru se confruntă, de asemenea, cu critici pentru modul de gestionare a pandemiei în care Marea Britanie a înregistrat al doilea cel mai mare număr de decese din lume.

În luna martie, Cummings a călătorit din Londra în oraşul englez Durham, cu fiul său de patru ani şi soţia sa, care era bolnavă la vremea respectivă, pentru a fi aproape de rude.

Un sondaj de opinie YouGov a arătat că majoritatea britanicilor consideră că Cummings ar trebui să demisioneze pentru că, după părerea lor, a încălcat regulile, însă Johnson a spus că acesta a acţionat cu integritate.

În cadrul conferinţei de presă, Johnson a blocat întrebările jurnaliştilor adresate oficialilor medicali şi ştiinţifici, despre comportamentul lui Cummings.

Johnson a spus că doreşte să-i „protejeze de ... o încercare nedreaptă şi inutilă de a pune o întrebare politică”.

Cei doi oficiali, directorul medical al Angliei, Chris Whitty, şi consilierul ştiinţific principal al Marii Britanii, Patrick Vallance, au spus şi ei că nu doresc să fie atraşi în politică.

Citește și
zarug la asia express într-o ținută extravaganta cu galben și roșu
Cum arată casa în care locuiește Zarug, de la Asia Express - Drumul Împăraților. Imagini din casa acestuia
Cum arată casa în care locuiește Zarug, de la Asia Express - Drumul Împăraților. Imagini din casa acestuia
Colaj cu concurneții de la Asia Express, sezonul 4 și ediția speciala de la Chefi la cuțite
De ce nu au participat Lidia Buble și Mihai Petre la ediția specială de la Chefi la cuțite: „Mi-ar fi plăcut să fiu acolo”
De ce nu au participat Lidia Buble și Mihai Petre la ediția specială de la Chefi la cuțite: „Mi-ar fi plăcut să fiu acolo”
Colaj cu Zanni și Alex Velea
Alex Velea a spus adevărul despre relația pe care o are cu Zanni, după ce s-a zvonit că s-au certat: „Se poate vindeca singur”
Alex Velea a spus adevărul despre relația pe care o are cu Zanni, după ce s-a zvonit că s-au certat: „Se poate vindeca singur”
Mai multe articole

Disputa pentru Cummings i-a determinat pe unii să-şi piardă încrederea în strategia guvernului, mulţi oameni fiind incapabili să înţeleagă cum un funcţionar superior nu a încălcat regulile conducând în toată ţara atunci când guvernul le-a spus în mod repetat oamenilor ”să rămână acasă” şi ”să salveze vieţi”.

Măsura de a relaxa restricţiile are loc în timp ce Anglia a lansat joi un nou sistem de testare şi urmărire a contactelor pentru pacienţii cu COVID-19, considerat esenţial pentru a facilita ridicarea restricţiilor.

Persoanelor de contact ale celor care sunt testaţi pozitiv pentru COVID-19 li se va cere să se izoleze timp de 14 zile, chiar dacă nu au simptome.

Serviciul de urmărire, care va avea un grup de lucru de 40.000 de specialişti pentru testarea persoanelor cu simptome şi identificarea contactelor lor, se va baza iniţial pe ceea ce guvernul a descris drept ”datoria civică” a oamenilor, dar pot fi introduse şşi sancţiuni.

Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord au programe similare pe cale de a fi lansate sau care rulează deja.
Marea Britanie a abandonat în martie o strategie de testare şi urmărire, când virusul a început să se răspândească exponenţial şi nu exista o capacitate suficientă pentru a testa mai mult decât o fracţiune dintre cei cu simptome.

Datele oficiale arată că peste 48.000 de britanici au murit din cauza unor cazuri confirmate sau suspectate de COVID-19, boala respiratorie provocată de noul coronavirus.

Sursa : news.ro

Momentul în care un adolescent paralizat încearcă să jefuiască un magazin, filmat! „Ținea pistolul cu picioarele. Am cre... Un oficial german spune că Twitter este binevenită în Germania, dacă Donald Trump îşi va pune în practică avertismentele...
Parteneri
Alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață sănătoasă. Ce ar trebui să excluzi din dieta ta
Alimentația este foarte importantă când vine vorba de a avea o viață sănătoasă. Astfel, în ultimii ani, oamenii au devenit tot mai preocupați de preparatele pe care le cumpără și pe care le consumă. Am pregătit pentru tine o listă de alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață lungă și sănătoasă.
Catine.ro
Ultimele știri