Antena Căutare

Robert Mugabe, care a condus Zimbabwe timp de peste trei decenii, a murit la vârsta de 95 de ani

Robert Mugabe, care a condus Zimbabwe timp de peste trei decenii, a murit la vârsta de 95 de ani, potrivit BBC.

Robert Mugabe, care a condus Zimbabwe timp de peste trei decenii, a murit la vârsta de 95 de ani, potrivit BBC.

Mugabe a fost primul preşedinte pe care Zimbabwe l-a avut de la proclamarea independenţei, în 1980.

Născut pe 21 februarie 1924, în ceea ce a fost Rhodesia, Mugabe a fost închis mai mult de un deceniu fără să fi fost judecat după ce a judecat guvernul din de acolo în 1964.

În 1973, când încă se afla în închisoare, a fost desemnat liderul partidului Zimbabwe African National Union (Zanu), între fondatorii căruia s-a numărat.

Declarat iniţial marxist, apoi simplu socialist, el a fost prim-ministru din 1980 până în 1987, apoi, până în 2017, preşedinte al statului.

Considerat un erou al războiului de independenţă, a condus ţara cu o mână de fier, punând căluş opoziţiei şi ruinându-i economia.

În noiembrie 2017, Robert Mugabe a hotărât să demisioneze din funcţia de preşedinte al statului Zimbabwe, la câteva ore de când partidul său care se afla la putere l-a demis de la conducere după 37 de ani.

Acuzat de management greşit, Mugabe a fost, înainte de a demisiona, subiectul principal al protestelor care au împărţit ţara mai multe luni.

La conducerea statului i-a urmat Emmerson Mnangagwa.

Sursa : news.ro

Atenţionare de călătorie emisă de MAE: Croaţia - Coduri roşu, portocaliu şi galben privind intensificări ale vântului... Un șarpe cu două capete a fost găsit într-o pădure. Are patru ochi și două limbi strălucitoare VIDEO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x