Antena Căutare

Schimbare fără precedent! Cuba a legalizat industria de filme independente

Până acum, regizorii independenţi cubanezi erau nevoiţi să lupte pentru a-şi realiza proiectele din cauza lipsei recunoaşterii legale. Şi, deşi munca lor era recunoscută uneori în festivaluri de film de peste hotare, aveau probleme cu distribuirea filmelor acasă.

Guvernul comunist din Cuba a emis joi un decret prin care legalizează industria independentă de film, acţiune care ar trebui să faciliteze producţia, deşi criticii au spus că aceasta nu rezolvă cenzura şi distribuirea, potrivit Reuters.

Până acum, regizorii independenţi cubanezi erau nevoiţi să lupte pentru a-şi realiza proiectele din cauza lipsei recunoaşterii legale. Şi, deşi munca lor era recunoscută uneori în festivaluri de film de peste hotare, aveau probleme cu distribuirea filmelor acasă.

Guvernul a spus joi că din data de 23 august o nouă lege va reglementa statutul creatorilor independenţi şi va înfiinţa un fond naţional pentur filme.

Deşi mulţi cubanezi au aşteptat această lege, există îngrijorări cu privire la implementarea ei.

"Aşteptăm asta de mulţi ani", a spus Gustavo Arcos Fernández-Britto, critic de film şi profesor în Havana. "Acest lucru nu va rezolva problemele distribuţiei, care rămân controlate de stat".

Într-o ţară care a fost dominată de controlul statului de la revoluţia de stânga din 1959, i-a luat mult timp Institutului Cubanez de Film (ICAIC) să poată produce şi să finanţeze filme.

Dar regizorii au început să facă filme independente din anii 1980 datorită noilor tehnologii precum camerele video.

Majoritatea regizorilor cubanezi lucrează în prezent fără ajutorul instituţiilor statului, spunând că acest lucru le oferă mai multă libertate de creaţie şi că au fost totuşi toleraţi de autorităţi.

Filmele care sunt considerată că aduc critici la adresa Guvernului, precum "Santa & Andres", de Carlos Lechuga, care relatează povestea unui romancier homosexual disident în anii '80, nu sunt proiectate în insulă deloc. Pelicula apărută în 2016 a câştigat mai multe premii în străinătate.

Sursa : news.ro

Atenţionare de călătorie emisă de minister pentru românii care călătoresc în străinătate. Cod portocaliu de caniculă şi ... Volodimir Zelenski i-a cerut lui Vladimir Putin eliberarea celor 24 de marinari ucraineni luaţi prizonieri în noiembrie...
Alimente care susțin sănătatea orală. Acestea te ajută să ai dinți puternici și un zâmbet frumos
Există mai multe alimente care susțin sănătatea orală, potrivit dentiștilor. La fel de...
Horoscopul zilei de 6 iunie 2023. Racii trăiesc o perioadă frumoasă în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 6 iunie 2023 spune că Racii trăiesc o perioadă frumoasă în viața lor....
Parteneri
Mesaje și felicitări de Ziua Învățătorului
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x